Koronavírus-járvány

Egy nappal nyújthatja el a koronavírus elleni védőoltás a menstruációs ciklus hosszát

A kutatásnak nagy jelentősége van, mert az emberek szeretnék tudni, hogy mire számíthatnak, ha beoltatják magukat.

2022.01.11 14:56ma.hu

A menstruációs ciklusukat nyomon követő, közel 4000, az Egyesült Államokban élő személy adatait elemezve megállapították, hogy egyeseknél a COVID-19 oltást követően enyhe változás tapasztalható a havi ciklus hosszában.

Az Obstetrics & Gynecology című szakfolyóiratban online közzétett tanulmány eredményei összhangban vannak az oltást követő menstruációs rendellenességekről szóló, tavaly közzétett nyilvános jelentésekkel.

A vizsgálatot vezető Dr. Alison Edelman szerint az átlagos változás kevesebb, mint egy nap abban a ciklusban, ahol az oltás történt; abban a ritka esetben azonban, amikor az egyén két oltásadagot kap ugyanazon a menstruációs cikluson belül, a ciklus hosszának változása két napra nőhet.

"Úgy tűnik, hogy ezek az eltérések gyorsan megszűnnek, esetleg már az oltást követő következő ciklusban" - mondja.

A teljes menstruációs ciklus hosszára gyakorolt hatás ellenére az elemzés nem talált változást a menstruáció hosszában, illetve a vérzésben az oltás hatására.

"Eredményeink megnyugtatóak. A populáció szintjén az általunk talált változások nem jelzik, hogy aggodalomra adna okot a hosszú távú fizikai vagy reproduktív egészség szempontjából" - mondja Edelman, az Oregon Health & Science University School of Medicine szülész-nőgyógyász professzora. "Ez a kutatás azonban kritikusan fontos. Az emberek akarják ezt az információt, hogy tudják, mire számíthatnak, amikor beoltatják magukat. Ez különösen igaz azokra az egyénekre - beleértve azokat is, akik esetleg a terhesség elérését vagy elkerülését remélik -, akiknél a havi ciklus hosszának bármilyen változása aggasztó lehet."

Edelman és az OHSU kutatócsoportja a női egészségügyben dolgozó partnerekkel együttműködve közel 4000 amerikai Natural Cycles felhasználó ciklusát elemezte. Az FDA által engedélyezett fogamzásgátló alkalmazás minden felhasználója engedélyt adott azonosíthatatlan adataik felhasználására, és a kutatók ezeket az adatokat arra használták, hogy összehasonlítsák a ciklusok közötti különbségeket a beoltott és a nem beoltott egyének között, akik következetes és klinikailag normális menstruációs ciklusokat tapasztalnak.

"Az adatokon alapuló megállapításainkon túlmenően az az igazán jelentős ebben a kutatásban, hogy a nyilvánosságnak a menstruációs egészség iránti érdeklődése ösztönözte" - mondja Edelman. "Bár még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, mint például a menstruációs folyásra gyakorolt hatás, izgalmas olyan kutatásban részt venni, amely lehetővé teszi, hogy a közösség tagjai tájékozottabbnak érezzék magukat a COVID-19 elleni védőoltás beadatásával kapcsolatos döntésük meghozatalában."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.