Űrkutatás

240 nap elszigeteltség - elindult a SIRIUS-21 Hold-misszió 6 önkéntessel

A SIRIUS-21 eredetileg júniusban indult volna, de végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

2021.11.05 20:32ma.hu
SIRIUS-2021 experiment crew. Facebook / SIRIUS International Project

Oroszországból, az Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emírségekből hat önkéntes nyolc hónapot tölt majd el zárt térben, egy Hold-missziót szimulálva a csütörtökön Moszkvában indított SIRIUS-21 nemzetközi izolációs kísérlet részeként.

Az Orosz Tudományos Akadémia Biomedikai Intézete és a NASA humán kutatási programja által közösen megrendezett kísérlet forgatókönyve szerint a legénység a Holdra indul, leereszkedik annak felszínére, majd visszatér a Földre - mindezt 240 nap alatt.

Ez idő alatt valójában az orosz fővárosban egy elszigetelt létesítménybe lesznek bezárva, ahol rádión keresztül kommunikálnak a küldetésirányítással, és csak e-maileket tudnak majd váltani a rokonaikkal és szeretteikkel.

Facebook / SIRIUS International Project

A SIRIUS-21 (Scientific International Research in Unique Terrestrial Station Experiment) projektben az önkéntesek ugyanazokat a feladatokat látják majd el, mint az űrhajósok és asztronauták egy valódi űrmiliőben, beleértve a napi orvosi felügyeletet és a rendszeres fizikai edzést.

A projekthez speciális, VR-sisakkal ellátott űrruhákat fejlesztettek ki, hogy szimulálják a legénység tevékenységét a földi műhold felszínén. Várhatóan többek között talajmintákat gyűjtenek és egy holdjáró modelljét működtetik majd.

Facebook / SIRIUS International Project

A SIRIUS-21 csapat végleges összetételéről csak a "kilövés" előestéjén döntöttek. A legénységben három férfi és három nő van. Oroszországot a kísérletben a kozmonauták kiképzőközpontjának oktatója, Oleg Blinov, valamint Viktorija Kiricsenko sebész és Jekatyerina Karjakina képviseli, aki a rendes életében légiutas-kísérőként dolgozik.

Amerikai részről Ashley Kowalski, az amerikai űrrendszerek parancsnokságának munkatársa, valamint William Brown, aki orosz nyelvből, irodalomból és kultúrából szerzett alapdiplomát, csatlakozott a projekthez. A másik résztvevő Saleh Omar Al Ameri, az Egyesült Arab Emírségekbeli Mohammed Bin Rashid Űrközpont teszt-kozmonautája.

A kísérletre akkor került sor, amikor több ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína is hangot adott azon törekvésének, hogy a következő évtizedekben bázisokat hozzanak létre a Holdon.

A SIRIUS-21 eredetileg júniusban indult volna, de végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A SIRUS projekt egy egész sor izolációs kísérletet irányoz elő, amelyek minden egyes ismétléssel egyre hosszabbra nyúlnak. A 2017-es első küldetés mindössze 17 napig tartott, majd 2018-ban és 2019-ben négy hónapos kísérletek következnek. A Tudományos Akadémia és a NASA 2028-ig három egyéves izolációs projektet tervez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.