Tudomány

Ausztrália tesz a legkevesebbet a klímaváltozás ellen a fejlett országok közül

Az ausztrál kutatók szerint ezen a téren a legjobban Nagy-Britannia teljesít, amelyet Svájc és Svédország követ.

2021.10.20 19:17MTI

Ausztrália tesz a legkevesebbet a fejlett országok közül a 2015-ös párizsi klímaegyezményben a globális felmelegedés korlátozására megfogalmazott kötelezettségvállalások terén - állapította meg a Climate Council független környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentése.

A sydney-i székhelyű szervezet 31 fejlett országnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett lépéseit és további ígéreteit vetette össze jelentésében, amelyet a hónap végén kezdődő glasgow-i ENSZ-klímakonferencia (COP26) előtt tett közzé.

A tanácskozás a párizsi klímacsúcs óta a legjelentősebb rendezvény, amelyet az ENSZ tagállamai az éghajlatváltozásnak szentelnek. A párizsi klímavédelmi megállapodásban a nemzetközi közösség kötelezettséget vállalt arra, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti szinthez képest.

"Ausztrália a legutolsó az összehasonlított országok rangsorában a kibocsátáscsökkentést tekintve" - olvasható a jelentésben.

Az ausztrál kutatók szerint ezen a téren a legjobban Nagy-Britannia teljesít, amelyet Svájc és Svédország követ. Az Egyesült Államok a 23. a rangsorban.

A fosszilis üzemanyagok előállítása és használata terén szintén Ausztráliát sorolták az utolsó helyre Kanadával együtt. Az utolsó előtti helyen Norvégia áll. E téren Csehország teljesít a legjobban, Svédország és Svájc került a második helyre.

Az ausztrál kutatók tanulmányában nem szerepelnek az olyan nagy fosszilis üzemanyag-felhasználók és kibocsátók, mint Kína, India és Oroszország.

A kutatók kiemelték, hogy 1990 óta Ausztráliában egyharmaddal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása a villamosenergia-termelésből, és több mint 50 százalékkal nőtt a közlekedésből eredő kibocsátás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.