Űrkutatás

Megjöttek az első lélegzetelállító felvételek a Marsról

A Perseverance azonnal megkezdte a munkát.

2021.02.20 09:45ma.hu

Február 18-án, sikeresen landolt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA marsjárója, a Perseverance, és azonnal neki is látott a munkának, már küldött is vissza a Földre felvételeket a vörös bolygó felszínéről.

Itt éppen ereszkedik a Mars felszínére - NASA / JPL-Caltech


Épp megérinti kerekeivel a Mars felszínét - NASA / JPL-Caltech


Az energiáját radioaktív termoelektromos generátorral biztosító Perseverance fő célja a Marson esetleg korábban előforduló mikrobiális élet nyomainak keresése. Célpontjául ezért is választottak egy egykori tómedret, mert a kutatók szerint az itteni üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esélye ilyen nyomokra bukkanni.

Az amerikai Mars 2020 küldetés önjáró laboratóriuma a Jezero-kráterben landolt

Ez a kráterről valaha készült legnagyobb felbontású kép - NASA / JPL-Caltech


Ígéretes kőzetmintákat nem csak vizsgálni fog a helyszínen, hanem gondosan lezárva félre is tesz belőlük "jobb időkre", hogy egy későbbi űreszköz összegyűjthesse, majd egy másik elszállíthassa azokat a Földre, részletes laboratóriumi elemzés céljára - legkorábban valamikor a 2030-as évek elejére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.