Koronavírus

Ötperces koronavírus-gyorstesztet fejlesztettek ki az Oxfordi Egyetem kutatói

Noha az oxfordi fejlesztés csupán jövőre lesz elérhető, a teszt segítheti a járvány kezelését még a következő tél beállta előtt.

2020.10.15 15:05MTI

Kevesebb mint öt perc alatt képes kimutatni a koronavírust egy új antigén gyorsteszt, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

Az egyetem reményei szerint 2021 elején megkezdődhet a termékfejlesztés és fél évvel később már elérhető lesz az engedélyezett eszköz.

A kutatók csütörtöki közlése szerint a gyorsteszt kevesebb mint öt perc alatt képes észlelni a koronavírust és nagy pontossággal megkülönböztetni azt más vírusoktól.

"A módszerünkkel gyorsan kimutathatóak az ép vírusrészecskék"- mondta Achilles Kapanidis, az egyetem professzora, megjegyezve, hogy a rendkívüli gyorsaságon túl a teszt "egyszerű és költséghatékony".

Noha az oxfordi fejlesztés csupán jövőre lesz elérhető, a teszt segítheti a járvány kezelését még a következő tél beállta előtt.

Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a világnak akkor is együtt kell élnie a koronavírussal, ha sikerül hatékony vakcinát kifejleszteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.