Járvány

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

2020.03.22 19:47ma.hu

Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (MASZK) címmel gyűjt névtelen adatokat Röst Gergely szegedi matematikus és csapata. Az általuk megalkotott járványmodellel igyekeznek megjósolni a koronavírus terjedésének ütemét és mértékét.

Komoly munkát végeznek, még a WHO is felfigyelt rájuk, mert pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, illetve hogy Irán és Olaszország lesz a következő.

Magyarországot már nehezebb modellezni, mert sokismeretlenessé (pl. sok fertőzött országgal van kapcsolatunk) vált az egyenlet.

Minél több kitöltés lenne, annál jobban tudnák előre jelezni, hol, mire számíthatunk!

Azt írják, a a „MASZK” célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessenek, mely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására. A kérdőív kitöltése nem teszi lehetővé a személyazonosítást, a válaszok tehát teljesen anonimak és kizárólag a járvány megfékezését, kontroll alatt tartását segítik.

A kérdések két csoportra oszlanak:
- demográfiai adatok és
- napi tevékenységgel összefüggő kérdések.

Az első, általános demográfiai adatokra vonatkozó kérdéseket egyszer kell csak kitölteni, a második csoportba tartozó kérdéseket pedig lehetőleg naponta.

A kérdőív ide kattintva elérhető, a kitöltés mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.