150 éves

Emlékérmét bocsátanak ki a Földtani Intézet tiszteletére

Különleges, téglalap alakú ezüst és színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország legrégebbi tudományos kutatóintézete, a Földtani Intézet 150 éves fennállása tiszteletére.

2019.04.26 12:37ma.hu

Az emlékpénzérmék kibocsátásának további apropóját adja, hogy a műemlékké nyilvánított Art Geo Palota építési munkálatai 120 éve fejeződtek be. Az emlékpénzeket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte - közölte a jegybank pénteken.

A kettős évforduló alkalmából az MNB 10 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki "Földtani Intézet" megnevezéssel. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az előoldal választott motívumai a kettős évfordulóra utalnak. Az emlékérmék előlapja a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Art Geo Palotájának Stefánia út felőli részletét ábrázolja, mely 120 évvel ezelőtt Lechner Ödön tervei alapján épült fel. Az előtérben a virágmotívumokat ábrázoló Zsolnay-kerámiákkal díszített oromzat látható, míg a háttérben az épület tetőzetének csúcsa jelenik meg, a földgömböt vállaikkal tartó Atlasz figurákkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.