Gyász

Elpusztult Buksi, az ország legöregebb kutyája

27 éves volt. Nagyon legyengült a szíve.

2017.08.28 11:15ma.hu
Fotó: Facebook

Augusztus 26-án este 27 éves korában elpusztult Buksi, az ország, és valószínűleg a világ legöregebb kutyája - közölték gazdái a Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház Facebook-oldalán.

A nagy meleget már nagyon nehezen viselte, a szíve nagyon legyengült.

Buksi egy sakál-farkas-husky-kertaljai szerű keverék kutya volt. Tavaly kezdtek el róla először cikkezni a magyar sajtóban, amikor kiderült, hogy akár Guinness-rekordot dönthetne, hiszen ha minden okmány és oltási könyv rendben van, ő a világ legidősebb élő kutyája.

Kádár Gyuláné, az eb gazdája akkor a Sokszínű Vidék érdeklődésére elmondta, sajnos a dokumentumokat sehol sem találja.

"Édesapám hozta a házhoz Buksit, ám halála után elkeveredtek oltási könyveim melyek azóta sincsenek meg" - nyilatkozta.

Buksi hírére Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszékének tudományos munkatársa, biológus, etológus vezetésével egy kutatócsoport már több alkalommal látogatott Sárrétudvariba. Kubinyi Enikő kutatási területe ugyanis a szociális tanulás, etorobotika, a farkasok és kutyák szociális viselkedésének összehasonlítása, személyiségkutatás és viselkedésgenetika.

A fiatal kutató 2016 június 1-től az ERC Starting Grant vezető kutatója, csoportja kutyák kognitív öregedését kutatja.

Buksi matuzsálemi kora genetikai hátterének, hosszú életének tudományos feltárása céljából vért vettek, és azt a világ egyik legismertebb laboratóriumába, Amerikába küldték teljes körű bevizsgálásra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.