Bizonyos fajok nyertesek, míg mások vesztesek

Miként alakítja a klímaváltozás a madárpopulációkat?

Egy nemzetközi kutatás szerint Európában és az Egyesült Államokban a leggyakoribb madárfajok populációit átformálja a klímaváltozás.

2016.04.01 17:58MTI
Gyurgyalagpár (Merops apiaster) ül egy faágon a kevermesi bányató partján. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Jelentősen befolyásolja az európai és amerikai madarak életét a klímaváltozás: bizonyos fajok nyertesei, míg mások vesztesei lehetnek a megváltozott körülményeknek. Az 525 fajra kiterjedő kutatás szerint a két kontinensen hasonlóan reagálnak a madarak az éghajlat változásaira

A Science szaklapban megjelent tanulmányban a különféle madarak elterjedési adataira és a klímaváltozásra vonatkozó információk alapján becsülték meg, hogy az 1980 és 2010 között befogott 145 európai és 380 észak-amerikai madárfaj közül melyek lesznek életterük növekedése révén a nyertesei és melyek a vesztesei a klímaváltozásnak.

A kutatás szerint a gyurgyalagoknak és a berki poszátáknak elsősorban az Európa déli részén előforduló állományai növekedtek, míg a főleg északon elterjedt kormosfejű cinege és a fenyőpinty populációi csökkentek. A klímaváltozás azonban egy és ugyanazon fajra is eltérő hatással lehet az előfordulási régiók szerint. Az ökörszemállomány például növekszik az északi régiókban, ahol enyhébbek a telek, a déli területeken azonban az egyre forróbb és szárazabb nyarak miatt csökken a számuk.

Az Alpok térségébe tartozó országokban, mint Ausztriában és Svájcban, a klímaváltozás elméletileg számos madárfajnak pozitív hatásokkal jár a kutatás szerint. A felmelegedés miatt például megnövekedhet azoknak a szárnyasoknak élettere, amelyek a magasabban fekvő területeken egyelőre nem tudnak megbirkózni a hegyek zord időjárásával. A gyakorlatban azonban ez a pozitív hatás nem minden madár esetében valósul meg.

A klímaváltozás vesztesei között vannak azok a fajok, amelyek a hideg, nedves, hóban gazdag vidékekhez alkalmazkodtak. Ezeknek, például az alpesi hófajdnak és a gatyáskuviknak problémáik lehetnek - mondta el Norbert Teufelbauer biológus, a BirdLife madárvédő szervezet osztrák tagozatának munkatársa.

A szakértő utalt arra is, hogy a klímaváltozás nem az egyetlen faktor, amely megváltoztatja a madárpopulációk életfeltételeit. Még ha a felmelegedés meg is növeli egy faj életterét, negatív tényezők, mint a földterületek megművelése, ellentétesen hatnak. Ráadásul az élőlények nehezen alkalmazkodnak a gyors változásokhoz, "az evoluciós folyamatoknak egyszerűen időre van szükségük" - fogalmazott a kutató.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.