Hívatlan látogatók

Három csillag volt a Naprendszerben!

Pontosabban "csak" két és fél - az egyik ugyanis egy barna törpe, ami átmenet a gázóriások és a kisebb csillagok között. Ráadásul alig 70 ezer évvel ezelőtt még "itt" voltak!

2015.02.19 11:00ma.hu

Forrás: Michael Osadciw/University of Rochester

70 ezer évvel ezelőtt a Föld meglehetősen sivár volt a fejlett intelligencia tekintetében. A Homo erectus éppen csak kipusztult, a Homo sapiens pedig még több nagyságrenddel alacsonyabb számban képviselte magát anyabolygónkon, mint napjainkban. Így maradhatott észrevétlen az a páros, mely meglátogatta naprendszerünket: egy csillag és egy barna törpe képében "kopogtattak be" kozmikus ajtónkon.

Nemrég jelent meg az az értekezés az Astrophysical Journal Letters-ben, mely szerint 70 ezer évvel ezelőtt a fent említett bináris rendszer annyira közel jött naprendszerünkhöz, hogy az Oort-felhő - a Naprendszer szélét alkotó "üstökösbölcső" - külső rétegeit is elérte. Noha a páros ma már 20 fényévre jár tőlünk, egykoron alig 0,8 fényévnyire közelítette meg a Földet. Összehasonlításképp: a bolygónkhoz legközelebbi csillag (leszámítva a Napot) a Proxima Centauri, "ő" 4,2 fényévnyire helyezkedik el tőlünk.

Az ominózus páros elnevezése WISE J072003.20-084651.2, de egy ilyen király csillagpárost nyilván nem lehet ezzel a névvel ismertté tenni. Ezért populárisabb nevét felfedezőjéről, az utazó bináris rendszerre 2013-ban rábukkanó Ralf-Dieter Scholzról kapta. A Scholz-csillag azért csak most került reflektorfénybe, mert egy vörös törpéről, egy meglehetősen halvány, teljesen hétköznapi csillagról van szó. Ennek köszönhetően őseink sosem láthatták, hiszen hiába került hihetetlenül közel a Földhöz, halvány fénye miatt szabad szemmel még így sem volt észlelhető.

És hogy milyen gyakran történik ilyen esemény a Naprendszerrel? Meglepően sokszor: átlagosan 10 millió évben egyszer érintkezik az Oort-köd egy "utazó" csillaggal. Ám ezek egyáltalán nem nagyok, sőt, a csillagok között a legkisebbek, így nem kerülnek elég közel ahhoz, hogy ártsanak a földi bioszférának. Persze azért az Oort-köd üstököseit megkavarhatják, így elindíthatnak pár, egyébként a belső Naprendszert soha célba nem vevő kométát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.