Pegazust még nem láttak

Unikornist találtak Szlovéniában!

Bizarr, egyszarvú koponyára leltek délnyugati szomszédunkban. A nemrég felbukkant leletre azonban van tudományos magyarázat. Nem fogja elhinni!

2014.11.14 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Amint az a fenti képen is látszik, az emberiséget már régóta foglalkoztatják az olyan mesebeli állatok, mint az egyszarvú. Mindmáig nem leltek azonban bizonyítékot egy ilyen lény létezésére. Nemrég viszont megdöbbentő leletre bukkantak Szlovéniában: olyan koponyacsontot találtak, melynek tetejéből egyetlen szarv kandikált ki - az ember nagyjából ilyennek képzel el egy unikornist.

Az alaposabb elemzés kiderítette, hogy nem a fantázialény vált valóságossá, hanem egy szarvas deformált agancsa tréfálta meg a kutatókat. Noha maga az agancsdeformitás meglepően gyakori jelenség a négylábú növényevőknél, ezek többsége a párválasztáskor lezajló összecsapások során alakul ki. Születési rendellenességgel viszonylag kevés szarvas éri meg a felnőttkort, ám a National Geographics fotográfusa által lefényképezett koponya egykori tulajdonosának szemmel láthatóan nem okozott gondot speciális koronája.

Kis agancsképző
Az agancs fajtól függően kisebb vagy nagyobb, rendszerint elágazódó, páros csontos képződmény, amely a szarvasfélék hímjeinek (bak, bika) fejét díszíti. A nőstényeknek (suta, tehén) nincs agancsuk, de ritkán nekik is nőhet jobbára csökevényes agancsuk. Ilyenkor a nőivarú egyed terméketlen. Csak a rénszarvas teheneknek van agancsa, de ezek is kisebbek a bikákénál.

Az agancs másodlagos nemi jelleg, mely a hím ivarérés folyamán alakul ki. Az agancsnak többféle szerepet is tulajdonítanak, melyek közül legfontosabb a szaporodási partnerekért folytatott vetélkedésben betöltött szerepe. Az újabb kutatások eredményei több szarvasfélénél is bizonyították, hogy az agancs nagysága megbízható információkat szolgáltat a nőivarú egyedek számára az agancs tulajdonosának egészségéről, termékenyítő képességéről, és sikerességéről.

Az agancs és a szarv közötti fontos különbség, hogy az agancsot a szarvasfélék hímjei minden évben a levetést követően újra növesztik. Az új agancs növekedése az előző agancs levetését követően megindul. A tülkösszarvúak szarvai ezzel szemben az egész élet folyamán növekszenek. (forrás: Wikipedia)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.