Előttem van dél, hátam mögött észak..?

Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus?

Korántsem olyan nyugodt a Föld mágneses tere, mint amilyennek tűnik. Pár százezer évenként felcserélődnek a pólusok, a következő váltás már a nyakunkon van. És akár rekord gyorsan végbe is mehet.

2014.10.16 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Akár északi, akár déli a pólus, barátságtalan a környék (forrás: Wikipedia)

Kozmikus léptékkel nézve a Föld mágneses tere ide-oda váltakozik; azt a pontot, amit most északinak ismerünk, korábban többször is délinek mutatták volna a mai iránytűk. Az úgynevezett geomágneses fordulat korábbi történeteit vulkanikus kőzetek őrzik az utókor számára - amikor ugyanis lehűltek és megszilárdultak, akkor az éppen aktuális mágneses erővonalak irányát is rögzítették magukban. Ezek szerint átlagosan 450 ezer évenként felcserélődnek a Föld pólusai. A legutóbbi ilyen változás viszont már mintegy 768 ezer éve történt, így - leszámítva azt a 40 ezer évvel ezelőtti póluscserét, mely szinte azonnal újra bekövetkezett - nagyon hosszú idő telt el az utolsó hasonló esemény óta.

Az emberiség írott történetében viszont még nem fordult elő ilyen, így, ha hamarosan részeseivé válunk, akkor egyben mi leszünk az első modernkori emberek, akik átélik a jelenséget. A nagy kérdés persze az, hogy mennyire drámaian, milyen gyorsan megy végbe ez a póluscsere. Jelenleg a legtöbb becslés ezer, tízezer évesre becsüli a folyamatot, azaz emberi szemmel nézve meglehetősen lassan történik meg.

Van azonban ellenvélemény is - a legújabb a Berkeley egyik végzős diákjáé, Courtney Sprainé, illetve professzoráé, Paul Renne-é -, eszerint a pólusok felcserélődése ennél sokkal radikálisabb tempóban zajlik le, akár kevesebb mint egy évszázad alatt véget is érhet. Ezt a fenti kutatópáros a Rómától keletre található Suilmona-medencében lelt bizonyítékokra alapozva jelentette ki. Az itt aktív vulkánok, mind a Sabatini vagy a Vezúv, olyan gyakran törnek ki, hogy a jelenséget igen precízen dokumentálják, a mágneses mező változása könnyen nyomon követhető az általuk szétterített üledékben. Argonizotópos kormeghatározással Sprain és Renne a korábbiakhoz képest jóval pontosabban meg tudta határozni a hamurétegek korát.

Mi következik ebből? Az semmiképp, hogy hamarosan pár évtized alatt észak lesz dél és dél lesz észak. Az viszont igen, hogy történt már olyan eset a Föld múltjában, amikor ez a jelenség igen gyorsan, kevesebb mint 100 év alatt végbement. Nem kizárt tehát, hogy a következő pólusváltás is ilyen tempóval zajlik majd, de persze az is előfordulhat, hogy jóval lassabban történik meg.

Az utolsó jelentős póluscserét megelőző 6 ezer évben egyébként a kutatócsapat jelentős instabilitást figyelt meg bolygónk mágneses erőterében. Annak fényében, hogy a Föld mágneses tere jelenleg gyengül, és ez felgyorsítja az irányváltozást, könnyen előfordulhat, hogy mi is egy ilyen időszakban élünk. Ahogy azonban azt nem lehet tudni, mi idézi elő a pólusok helycseréjét, azt sem mondhatjuk biztosra, hogy hamarosan bekövetkezik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.