Aranyos képek egy gólyafészekről!

Magyar gólyakamerát figyel a világ - nézze meg ön is!

A Magyar Madártani Egyesület új, Nagyhalászban található gólyafigyelő kamerája bekerült az EarthCam legjobb tíz webkamerája közé.

2008.06.10 17:20MTI

A világszerte működő webkamerák egyik legnagyobb tematikus gyűjteményének, az EarthCamnek a jelmondata: Where The World Watches The World, vagyis ahol a világ nézi a világot. Ennek megfelelően számos webkamera tekinthető meg a honlapon, és ezekre a látogatók szavazhatnak. Kifejthetik mennyire elégedettek a látvánnyal, a technikai megvalósítással, a kamera nyújtotta élménnyel.

A képre kattintva megnézheti, hogy éppen mit lát a gólyafigyelő kamera

"Ma kaptam egy emailt az EarthCam honlap fenntartóitól, amelyben gratuláltak ahhoz, hogy a nagyhalászi gólyakameránk bekerült a TOP 10-be. Ez igazán örömteli hír, hiszen mindössze hat napja regisztráltam a világszerte ismert honlapon három kamerát" - fogalmazott Nagy Károly, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

A nagyhalászi kamera az EarthCam oldalán a http://www.earthcam.com/topten_archive.php?month=06&year=2008 címen érhető el.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) a gólyák védelme érdekében kiemelt kampányt indított, amelynek részeként idén két új webkamerát helyezett ki. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyhalászban a református templom tornyán, valamint a Pest megyei Tápiógyörgye egyik villanyoszlopán kaptak helyet a készülékek, amelyek segítségével nemcsak a Magyar Madártani Egyesület munkatársai, hanem az internetezők is nyomon követhetik mi zajlik a gólyafészkekben.

Ehhez csupán a www.golya.mme.hu című honlapot kell meglátogatniuk. A weboldal további érdekessége, hogy az MME szakemberei webnaplón (blogon) rendszeresen közlik a madarakkal kapcsolatos legfrissebb információkat és a látogatók feltehetik nekik kérdéseiket.

Magyarországon 2008-tól összesen kilenc webkamerán figyelik a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek. Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.