Nemzetközi segítséget kér Nepál

Végül is milyen magas a Mount Everest?

Nemzetközi segítséget kér Nepál ahhoz, hogy végre hivatalosan megállapítsák a Csomolungma (Mount Everest) magasságát.

2012.02.28 23:46MTI

Radhanath Szikdar indiai matematikus 1852-ben állapította meg először, hogy a Csomolungma a világ legmagasabb hegye. Az első mérést 1856-ban végezték, amikor 8840 métert jelentettek be. Csaknem egy évszázaddal később, 1955-ben elvégzett indiai mérések 8848 méteres eredményt adtak. 1999-ben az amerikai National Geographic Society expedíciója egy GPS-egységet állított a legmagasabb sziklára, amellyel 8850 méteres magasságot kaptak. Kínaiak 2005-ben mérték meg a Csomolungma magasságát, amely 8844 méteres eredményt adott. A nepáliak 2010-ben 8848 métert mértek.
   
Nepál részéről az igény annak nyomán merült fel, hogy a kínaiak 4 méterrel "csökkentették" a Csomolungma magasságát, ugyanis számításaik során csak a sziklákat vették figyelembe, a rajtuk lévő több méter havat és jeget nem. Geológusok viszont arra mutatnak rá, hogy a Mount Everest fiatal hegy, a tektonikai lemezek mozgása miatt évenként 3-5 milliméterrel nő és évi 27 milliméterrel mozdul el északkelet felé.
   
Mint Krisna Radzs, a nepáli földtani szolgálat vezetője kiemelte, a nemzetközi segítséggel végre megállapíthatnák a "Föld istenasszonyának" valódi magasságát. A projektet három évvel ezelőtt dolgozták ki, de a végrehajtásnak egyaránt vannak pénzügyi és műszaki akadályai.
   
"Nem rendelkezünk például olyan berendezésekkel, amelyek mínusz 45-Celsius foknál is működőképesek lennének" - mutatott rá Krisna Radzs.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.