Meglékelt koponya Kínában

Megtalálták a gyilkosságok történetének legrégebbi áldozatát

Az emberi erőszak legrégebbi esetéről tanúskodik az az ősi koponya, amelyet Kína déli részén fedeztek fel.

2011.11.23 20:29MTI

A koponyát, amelyet emlősök csontjaival együtt 1958-ban tárták fel egy barlangban Kuangtung (Guangdong) tartományban, egy nemzetközi kutatócsoport újra megvizsgálta, és következtetéseit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában ismertette.
   
A szakértők szerint mielőtt az áldozatot eltemették volna, valamilyen nagy rágcsáló, vélhetően egy tarajos sül lakmározott belőle, megsemmisítve arca jelentős részét - olvasható a BBC hírei között és a The Daily Telegraph online kiadásában.
   
Az áldozat, akinek a nemét nem sikerült megállapítani, 150-200 ezer évvel ezelőtt élt. A tudósok bal halántékán egy tompa tárggyal - kővel, furkósbottal - okozott sérülést fedeztek fel.
   
"Ismertek ennél régebbi sérülések is, de ez az első eset, amelyet a jelek szerint egy másik ember okozott. Egy nagyon célzott, nagyon lokalizált sérülésről van szó" - hangsúlyozta Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.
   
Hozzátette: a korabeli vadászó-gyűjtögető közösségek tagjai nagyon kemény életet éltek. Közepes, vagy nagytestű állatokra vadásztak, amelyekhez igen közel kellett lopódzniuk, ha el akarták ejteni a zsákmányt. Így nem lehet kizárni egy vadászbaleset lehetőségét sem.
   
A trauma mindazonáltal nem okozta a sebesült azonnali halálát, mivel a koponyatörés begyógyult, bár az illető egy ideig amnéziában szenvedhetett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.