Sport

Kizárták a híres maratonfutót, mert autózva tette meg a távot

Joasia Zakrzewski skót futó 2,5 mérföldet vezetett az idei GB Ultras alatt.

2023.04.20 12:40ma.hu

A skót ultramaratonfutót, Joasia Zakrzewskit diszkvalifikálták, mert autót használt a hónap elején Manchesterben rendezett versenyen. Zakrzewski azután bukott le, hogy a GPS-adatok szerint egy mérföldet gyorsabban tett meg, mint ahogy az emberileg lehetséges.

A 47 éves futó a harmadik helyen végzett az idei GB Ultras Manchester-Liverpool versenyen április 7-én. A GB Ultras igazgatója, Wayne Drinkwater azonban kedden azt mondta a BBC-nek, hogy utólag kiderült, hogy "sportszerűtlen, versenyelőnyre tett szert a verseny egy szakaszán".

Drinkwater elmondta, hogy a verseny szervezői kaptak egy tippet, amely szerint Zakrzewski csalt, és a GPS-nyomkövetési adatok áttekintése után felfedezték, hogy az 50 mérföldes (80 km-es) útvonal 2,5 mérföldes (4 km-es) szakaszán "járművel közlekedett".

Az adatok szerint Zakrzewski egy mérföldet egy perc 40 másodperc alatt tett meg. A futó egyik barátja a BBC-nek elmondta, hogy "őszintén sajnálja", hogy csalt, és azért tette ezt, mert "a verseny nem a tervek szerint alakult", "rosszul érezte magát és fáradt volt, és ki akart szállni".

Zakrzewski kiváló futó, februárban megnyerte a tajvani Taipei Ultramarathon 48 órás versenyét, és világrekordot jelentő 255 mérföldet (412 km) tett meg a két nap alatt. A 2011-es hollandiai IAU 100 km-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett Nagy-Britanniának, majd 2014-ben Katarban és 2015-ben Hollandiában is bronzérmet szerzett.

Jelenleg ő tartja a skót 24 órás rekordot, a brit 200 km-es rekordot és a skót 100 mérföldes rekordot.

Drinkwater a BBC-nek elmondta, hogy Zakrzewski esetét a Trail Running Association és a UK Athletics elé utalták további vizsgálat céljából.

Zakrzewski nem az első távfutó, aki a belső égésű futóműveket használta ki. Frederick Lorzot, az 1904-es olimpiai játékok maratoni futóversenyének győztesét kizárták, miután kiderült, hogy a menedzsere volt a sofőrje a verseny utolsó 11 mérföldjén. 1979-ben Rosie Ruiz New York-i maratoni aranyérmét visszavonták, miután kiderült, hogy a verseny nagy részében a városi metróval utazott, és csak az utolsó 800 métert futotta le.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.