Sport

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról

Tavaly nyáron hunyt el a legendás labdarúgó.

2023.03.02 05:30MTI

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról, az Újpest tavaly nyáron elhunyt legendás futballistájáról.

Szekeres Diána forgatókönyvíró-társrendező és Székely Miklós, a dokumentumfilm ötletgazdája és egyben producer-társrendezője az Arte Film közleményében kiemelték: "Minél több időt töltünk Törőcsik András életének tanulmányozásával, annál inkább érezzük küldetésünknek, hogy megszülessen ez a dokumentumfilm, ami elsősorban a világklasszis labdarúgó tehetségét és a benne megmutatkozó magyar futballstílust ünnepli."

A közlemény szerint a sportág illusztris alakjának játékstílusa és pályaképe igazi futballtörténeti metszéspont. Pályaívében összesűrűsödik a magyar futballkultúra minden korszaka, a dicső múltjától, az éles töréspontján át az utóbbi évtizedek kevésbé sikeres ciklusáig.

Az újpesti közönségkedvenc az 1970-es évek második felében három bajnoki címet nyert a lila-fehérekkel, a nemzeti csapattal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Pályafutásában két esemény jelentett törést: az első vb-jén történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

Törőcsik András 2022. július 9-én, 67 esztendős korában hunyt el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.