Sport

Emberöléssel vádolják Maradona orvosait

Az argentin sztárt kezelő egészségügyi személyzetet bíróság elé állítják.

2022.06.23 10:06ma.hu

Nyolc orvost, akik az argentin ikont, Diego Maradonát kezelték, bíróság elé állítanak, miután gondatlansággal vádolják a 60 éves korában, 2020 novemberében szívmegállásban bekövetkezett halála ügyében indított vizsgálatot követően.

A médiához eljuttatott terjedelmes dokumentumban az ügyet felügyelő bíró megkérdőjelezte "az egyes vádlottak - aktív vagy mulasztással elkövetett - magatartását, amely a káros eredmény megvalósulásához vezetett és hozzájárult a tragédiához".

A vádak szerint nyolc ember, köztük orvosok, ápolók és egy pszichológus felelős az "egyszerű emberölésért". Ezek azután születtek, hogy egy 2021-es vizsgálat megállapította, a világbajnoki győztes orvosi csapatának tagjai "nem megfelelő, hiányos és gondatlan módon" gyakorolták az orvoslást, a csoport szándékosan oltotta ki Maradona életét.

Mario Baudry jogi szakértő, aki Maradona egyik gyermekét képviseli, azt állította, hogy a sztár "a tehetetlenség állapotában" volt a halála környékén".

"Amint megláttam az okot, azt mondtam, hogy emberölés. Hosszú ideig küzdöttem, és most itt tartunk, hogy ez a szakasz lezárult" - jelentette ki.

Az ügyészek már korábban elrendelték Maradona Buenos Aires közelében bekövetkezett halálának konkrét körülményeinek vizsgálatát, amelynek keretében házkutatást tartottak a háziorvosánál és a kezeléséhez kapcsolódó más személyeknél.

Nem sokkal halála előtt Maradona agyműtéten esett át egy szubdurális hematóma kezelésére, és halálakor még mindig ebből lábadozott.

Az ügy vádlottjai tagadták a vádakat, többen közülük a bíróságtól az ügyek elutasítását kérték.

Vadim Mischanchuk, az egyik vádlott jogi képviselője azt mondta, hogy védencének, egy pszichiáternek semmilyen felelőssége nem volt Maradona halálában, és azt sugallta, hogy "bűnbakot" keresnek az egyik leghíresebb argentin közéleti személyiség korai halálának magyarázatára.

"Mindenáron bűnös személyt keresnek, és az objektivitás elvész" - mondta Mischanchuk.

A tárgyalásnak egyelőre nincs időpontja - de a szimpla gyilkosság vádja Argentínában nyolctól 25 évig terjedő büntetést vonhat maga után a rácsok mögött.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.