Hegymászás

Varga Csaba: sikerült az ideális időpontot kiválasztani a Dhaulagiri megmászására

Elsőként hódított meg öt nyolcezres hegycsúcsot az élő magyar hegymászók közül.

2021.10.06 21:00MTI

Sikerült az ideális időpontot kiválasztani a Dhaulagiri megmászására, az alpinista a sikeres csúcstámadás után fél órát töltött a Föld 7. legmagasabb hegycsúcsán - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Varga Csaba emlékeztetett: a 8167 méter magas Dhaulagirin rendkívül szeszélyesek az időjárási körülmények, szeptember végén és október elején mindössze 1-2 nap van, amikor jó az idő és meg lehet mászni a hegyet. Ezt követően nagyon erőssé válnak a szelek, radikálisan lehűl a hőmérséklet és rengeteg csapadék esik, ami lehetetlenné teszi a sikeres expedíciót.

A hegymászó elmondta: legutóbb 2019-ben próbálkozott a Nepálban található hegy megmászásával, akkor azonban nem sikerült eltalálnia a csúcstámadáshoz az ideális időpontot és a fokozódó vihar miatt vissza kellett fordulnia.

Az alpinista hozzátette: a nyolcezer méter feletti hegyek esetében reggel van a legnagyobb esély a csúcstámadáshoz ideális időjáráshoz. Ezt figyelembe véve szeptember 30-án helyi idő szerint 23 óra körül indult a csúcs felé a 7200 méteren fekvő 3-as táborból. A csúcsot 11 órás menet után érte el a hatalmas hóban. A csúcs elérésekor azonban már jó idő volt, sem hóvihar, sem szél nem akadályozta a mászást és a nap is kisütött

A nyolcezres csúcsok oxigénpalack nélküli meghódítása esetén legfontosabb az akklimatizáció, hiszen a hegymászók szervezetének meg kell szoknia a nagy magassággal járó oxigényhiányos környezetet. Kiemelten fontos a táborépítések során a magasság ideális kiválasztása. A kettes tábor 6400 méter magasságban található, ez a legjobb magasság, ahol a hegymászó akklimatizálódni tud - mondta.

"Most fél órát töltöttem a hegycsúcs tetején, több időt, mint az előző nyolcezres csúcsok megmászása esetén" - emlékeztetett Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó magyar idő szerint pénteken reggel 6-kor hódította meg Nepálban a 8167 méter magas Dhaulagirit, ezzel a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül elérő élő magyar hegymászóvá lépett elő. Varga Csaba szeptember 12-én indult Nepálba, majd szeptember 17-én érte el a Dhaulagiri 4750 méteren fekvő alaptáborát, ezt követően az akklimatizációs mászások után szeptember 28-án kezdte meg a csúcshódítást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.