Lékóék nyomában

A Legifjabb Nemzetközi Sakknagymester

Bérczes Dávid az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk-klub tagja a Drezdában megrendezett FIDE-kongresszuson hivatalosan is megkapta minősítését, így jelenleg ő Magyarország legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere.

2008.12.01 13:13ma.hu

A mindössze 18 éves fiatalember a Segíthetek? MOL Tehetségtámogató programnak köszönhetően jutott ki Svájcba, ahol a Bielben megrendezett nemzetközi nyílt sakkversenyen érte el a cím birtoklásához elengedhetetlen feltételt, a 2500-as élő ponthatárt.

Bielben a legeredményesebb fiatalként 17. helyen végzett reménység a 120 fős mezőnyből kizárólag csak idősebb versenyzőket, nemzetközi nagymestereket engedett maga elé, s ezzel az eredményével a sakkozók egyik élőpont-álomhatárát, a nemzetközi nagymesteri címet jelentő 2500 pontot érhette el. Az csak hab volt a tortán, hogy Dávid a szükséges három nagymesteri norma helyett négyet teljesített a versenyek során. A drezdai ceremoniális bejelentéssel pedig hivatalossá is vált az eredmény, Dávid jelenleg Magyarország legifjabb Nemzetközi Sakknagymestere.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a sakkal?

- Bátyám, Csaba sakkozott először a családban. Anyukám szeretett volna lekötni valamivel, s mivel látta, hogy furfangos vagyok úgy gondolta a sakk megfelelő választás lesz számomra. Hétévesen Rollinger Károly végleg megszerettette velem a játékot, így a kezdetben szabadidős tevékenység komolyra fordult. Leigazoltak a fiatal tehetségeket foglalkoztató HÜSI SC-hez, ahol már egy igazi nagymester tanított. Rengeteg játszmát játszottam, így megjött a kedvem a versenyzéshez. Szerintem innen számítható a tudatos sakkpályafutásom kezdete.

- Melyik az eddigi legemlékezetesebb eredményed?

- 2004-ben volt az első válogatottságom a 16 év alatti Világbajnokságon, ahol második helyezést értünk el csapatban, ráadásul én voltam a legfiatalabb versenyző. Ugyanebben az évben a korosztályos bajnokság élén végeztem. 2007-ben Szabadkán, a 18 év alatti Európa-bajnokságon a hagyományos és a rapid versenyen is egyaránt elsők lettünk csapatban, amelyre nagyon büszke vagyok. Természetesen szívesen gondolok a Bielben megrendezett versenyre is, ahol az Új Európa Alapítványnak köszönhetően megszereztem a Nemzetközi Sakknagymesteri címhez szükséges feltételt.

- Van bármilyen babonád, vagy rituáléd amihez a versenyek napján, vagy a partin ragaszkodsz?

- A huszár figuráját mindenképpen egymás felé fordítom, hogy egymás szemébe nézzenek. Ha nem úgy áll, akkor akár meccs közben is visszafordítom, mert az zavar, ha nem úgy van. A király figuráját is szeretem a kezemben fogni parti előtt, hogy erőt adhassak neki. Valamint nagyon fontos számomra a családi háttér, anyukám, hugicám, akik jelenléte szintén erőt ad a számomra. Egy partin teljesen magamba burkolódzom, nem tudok figyelni a külvilágra, de mégis érzem, ha ott vannak, és hatalmas energiát ad. A legjobb eredményeimet is akkor értem el, amikor velem voltak, akkor csináltam meg a nagymesteri normáimat is. Hogy ez babona vagy sem azt nem tudom, de hiszem, hogy ez nem véletlen, és a kettő összefügg.

- A családban nálatok a sakk és a röplabda dívik…

- Igen, ez így van. A 22 éves bátyám, Csaba 2005-ben Magyar Bajnokságot nyert sakkban, míg Judit nővérem, aki 24 éves, profi röplabdázó és korosztályos válogatott, az első osztályú svéd bajnokcsapat tagja volt. A húgom, aki 11 éves, még csak most kezdte a röplabdát.


- Mivel töltöd a szabadidőd?

- Ahhoz, hogy szellemileg is friss maradjak, muszáj karban tartanom magam. Rendszeresen, heti két-három alkalommal járok konditerembe, ezen kívül asztaliteniszezem és focizom, valamint szeretek teniszezni, kosárlabdázni és röplabdázni is. A sakkozás rengeteg ülést igényel, ami a gerincnek nagyon előnytelen, így elengedhetetlen a fizikai sport. Egy-egy sakkparti akár hat-, hétórán keresztül is eltarthat, így a legvégén az döntheti el a meccset, melyik játékos tudott jobban felkészülni fizikailag, és kinek az agya maradt frissebb. Van, hogy napi tíz órát is sakkozom, a szabadidőmben pedig sportolok vagy tanulok. Imádok olvasni és zenét hallgatni. Inkább az ifjúsági kalandregényeket kedvelem, mint például a Huckleberry Finn vagy Tom Sawyer kalandjai. Zenében minden stílust kedvelek, a klasszikustól kezdve a mai popzenéig bezárólag.

- Van elképzelésed a civil jövődről is?

-  Mindenképpen szeretnék továbbtanulni, hogy olyan életet élhessek amilyet elterveztem magamnak. Elsősorban az ingatlannal kapcsolatos tevékenységben látok fantáziát, így a Gazdasági Főiskolára jelentkezem. Az angol mellett szeretném elsajátítani a spanyol nyelvet, illetve fejleszteni az alapfokú némettudásomat is.

- Mi a konkrétan megfogalmazott célod?

- A legfontosabb és legközelebbi célom, hogy 2009 nyarára elérjem a 2600 pontot, illetve a következő olimpiára már bekerülhessek az olimpiai csapatba. Minden vágyam, hogy a felnőtt válogatott tagja legyek. Távolabbi célom pedig, hogy a legjobb magyar sakkozóvá váljak.

Eredmények:
2004 India 16 éven aluli csapat-vb, az első két Nemzetközi mesteri norma
2005 - nemzetközi mesteri cím
2006-2007: Rilton Kupa, Stockholm: a 2. Nagymesteri-norma és 5.helyezés rengeteg Nagymester előtt
2007-2008: Rilton Kupa, Stockholm: 9 meccsből 7 nagymester ellen, 2638-as teljesítménnyel megszerezte harmadik nagymesteri normáját.
2007 Szabadka - U 18 Európa-bajnokságon aranyérmes csapat tagja.
Szeged – U 18 Európa-bajnokságon ezüstérem 6,5 pont a 7 partiból.
2007/2008. évi Magyar Csapatbajnokságon ezüstérmes az Aquaprofit NTSK sakkcsapatával.
2008.07.21-08.01: A svájci Biel-ben megszerzi a 4. nagymesteri normát, illetve, a szükséges 20 élőt a 2500-hoz, így ezzel ő jelen állás szerint Magyarország legfiatalabb nagymestere.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.