Elfüggönyözött fóbia...

Neked ismerős? Létezik a sötétítők miatti szorongás

Kultúra és iszony kavalkádja. Most kiderül, hogy vajon ki és miért szeret függöny nélküli lakásban élni?

2010.11.18 15:00napidoktor.hu

Németország, Svédország és Hollandia jellemzője, hogy ritkán látunk elfüggönyözött ablakokat.

A lakás takargatása nem minden kultúrában hagyomány, mi viszont el sem tudjuk képzelni függöny nélkül az ablakunkat. Ha némely honfitársunk mégsem használja ezt a nálunk oly tradicionális árnyékolót, akár gyanút is foghatunk. A rengeteg furcsa fóbia között ugyanis találkozhatunk egy igazán különös típussal is, a függönyfóbiával.

A függönyöktől való irtózás általában a portól és piszoktól való undor fokozata. Ezek a textilek a lakás legjobb porfogói, ám néhány felmérés szerint egy átlagos magyar háztartásban évente csak egyszer mossuk ki őket.

Mégis kevesen vannak, akiket kiver a víz, ha egy függöny melletti kanapén kell pár percet eltölteniük, vagy akár egy elfüggönyözött szobában kell elaludniuk.

Ez is lehet egy izolált fóbia eredménye, túlzott és ismétlődő félelem, amely konkrét tárgyaktól vagy állatoktól támad.

A személy pedig általában felismeri, hogy félelme ésszerűtlen, így többnyire kerüli a fóbiás helyzeteket. Kialakulása lehet családi gyökerű, vagy akár egy egyszeri nagy stressz kivetülése.

Sokszor addig nem is kerül felismerésre, nem vesszük komolyan, amíg maga a fóbia illetve a társult elkerülő magatartás a személy életét, munkáját, szociális kapcsolatait nem gátolja jelentősen.

Mit tehetünk, ha hasonló problémával küzdő személlyel találkozunk a környezetünkben, esetleg saját magunkon ismerjük fel a tüneteket?

A segítségnyújtás megegyezik bármely más fóbiáéval.

A fóbiaterápia lényege, hogy a pácienst szándékosan teszik ki a félelmet ébresztő helyzeteknek egy olyan emberrel együtt, aki nem fél attól.

Az ismételt gyakorlással egyre biztosabban utánozza a félelem nélküli viselkedést. Mi pedig abban segíthetünk, hogy elsajátítjuk, mikor legyünk türelmesek vele és milyen helyzetekben van szükség határozott fellépésre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.