Már a neve is nagyon jól hangzik...
Bűntudatmentes fehércsokoládé-hab - almával
Csakúgy, mint a klasszikus, sötét színű "párját", a fehércsokis habot sem ördöngösség elkészíteni - úgy eteti magát gyönyörű piros mártásával, hogy csak arra figyeljünk, nehogy addig kóstolgassuk, amíg nem marad a vendégeknek!
2012.04.18 06:29laptopkonyhaNem sok különbség van a sötét- és a fehércsokis hab között, mégis odaleszünk ezért a finomságért! A csokoládé-fogyasztás okozta esetleges (egyébként teljesen felesleges) lelkifurdalást csökkentheti az alma és a piros gyümölcsök értékes jelenléte. Habverőre fel!
Hozzávalók:
40 dkg fehércsokoládé
6 db tojás
10 dkg cukor
6 csomag vaníliáscukor
5 dl habtejszín
4 db zselatinlap
0.3 dl rum
Fahéjas gyümölcsmártáshoz:
20 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, áfonya)
10 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
Tálaláshoz: 2 db alma 1 db citrom leve
Elkészítés
Vízfürdőt készítünk: egy akkora lábast keresünk, amekkorába belefér az a tál (ne műanyag legyen), amelyikben dolgozunk. A lábas aljára vizet öntünk, felforraljuk, ebbe helyezzük a tálat (fém vagy jénai), amelyben dolgozunk. Így az alapanyagaink nem égnek le.
Ebbe a vízfürdőbe tett egyik edényben felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy másik tálat veszünk elő, és egy habverővel a tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukrot keverjük habosra a vízfürdőben, majd a forró vízről levéve még addig kevergetjük, amíg langyosra nem hűl.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt szintén. A zselatinlapokat beáztatjuk, a rumot felmelegítjük, elvegyítjük benne a kinyomkodott zselatint, és az egészet a tojásba keverjük. Ebbe dolgozzuk bele a csokoládét, majd óvatosan a habokat is.
Formába öntjük, és hűtőszekrényben legalább 4 órán át dermedni hagyjuk. Közben a cukorral és a fahéjjal összefőzzük a piros gyümölcsöket, passzírozzuk, hagyjuk kihűlni a szirupot. Közvetlenül a tálalás előtt gerezdeket vágunk az almákból, bekenjük citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tálalás
A fehércsokoládé-habból galuskákat szaggatunk, tányérra rendezzük, díszítjük az almaszeletekkel, és meglocsoljuk az almát a vörös fahéjas mártással.