Kultúra

Műtárgyakat adott vissza egy zsidó vállalkozó leszármazottainak a cseh állam

Johann Bloch brünni vállalkozó családja teljes vagyonát a 2. világháború idején veszítette el.

2023.02.15 23:30MTI

Értékes műtárgyakat adott vissza egy zsidó vállalkozó leszármazottainak a cseh állam. Johann Bloch brünni vállalkozó családja teljes vagyonát a 2. világháború idején veszítette el.

A 18. és a 19. századból származó négy festményt és tíz miseruhát a vállalkozó leszármazottai kedden este vették át Prágában Martin Baxa kulturális minisztertől. "A cseh kormány ezzel is szeretné enyhíteni a holokauszt okozta sebeket" - jelentette ki a miniszter.

A műtárgyak hosszan tartó cseh-amerikai tárgyalásokat követően 84 év után kerültek vissza eredeti tulajdonosuk leszármazottaihoz. A négy festményt eddig a prágai Nemzeti Galériában, a tíz miseruhát pedig az iparművészeti Múzeumban állították ki.

A két világháború közti Csehszlovákia egyik legnagyobb bőrfeldolgozó gyárát üzemeltető Johann Bloch nagy műgyűjtő volt. Gyűjteményében értékes festmények, szobrok, régi bútorok és textíliák voltak. Csehország náci megszállása után, 1940-ben a zsidó vállalkozó és családja Amerikába akart távozni, ezért vagyonát az akkori törvények és rendelkezések alapján át kellett adnia az államnak azzal, hogy később majd visszakaphatja. Ennek ellenére a család tagjai nem kaptak kiutazási engedélyt, és a háború alatt náci haláltáborokban végezték. Gyermekeiknek azonban sikerült elmenekülniük, s most az ő unokáik vették át elődeik örökségének egy részét. Az államra átruházott Bloch-vagyon többségének azonban nyoma veszett.

A cseh kulturális minisztérium 2011-ben hozta létre a 2. világháború idején Csehországban eltűnt zsidó vagyonok felkutatásával foglalkozó szakosztályát. Johann Bloch utódai 2020-ban bízták meg a cseh hatóságokat családjuk eltűnt vagyonának felkutatásával. A prágai Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum a kérés ellenőrzése alapján tavaly ősszel döntött a műtárgyak visszaszolgáltatásáról egykori tulajdonosaik leszármazottainak.

Martin Baxa a rendezvényen elmondta, hogy több tucat hasonló eset vár még megoldásra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.