Gyász

Elhunyt Németh Oszkár, a Fonográf dobosa

A Tolcsvay-trióból is ismert zenészt vasárnap reggel érte a halál.

2021.11.08 11:23MTI

Hetvenöt éves korában elhunyt Németh Oszkár, a Fonográf dobosa, a Tolcsvay-trióból is ismert zenészt vasárnap reggel érte a halál - tudatta a zenész családja hétfőn az MTI-vel.

Németh Oszkár (1946-2021) pályáját a hatvanas években roadként kezdte, dobosként a Tolcsvay-trióban lett ismert, majd az 1973 szilveszterén Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Szörényi Szabolcs közreműködésével megalakult Fonográf együttes tagja volt. A nyolcvanas évtizedben övé volt a legendás Fonográf lemezbolt a Nyugati pályaudvarnál - olvasható a hardrock.hu weboldal életrajzában.

Játszott Koncz Zsuzsával, feltűnt Zorán kísérő zenekarában is, valamint vendégzenészként szerepelt annak 2002-ben megjelent Zorán című lemezén. Ezen kívül játszott az Alfonz kalandjai, a Bojtorján együttessel és Bródy Jánossal is.

Szörényi Levente első szólólemezén és az István, a király lemezen szintén ő dobolt. A Fonográf együttes megszűnte után Móricz Mihály gitárossal megalapította a N. O. coM.M.ent együttest.

Temetéséről később intézkednek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.