Gasztronómia

Több mint kétmillió forintnyi összeget adtak egy ínyencfalatért Japánban

Az ízeltlábút egy helyi vendéglős vásárolta meg Ecsizen városban, hogy demonstrálja, a pandémia csillapultával újra menő dolog étterembe járni.

2021.11.08 07:33MTI

A maga kategóriájában rekordáron, 800 ezer jenért (ami körülbelül 6100 eurónak felel meg) kelt el egy jeges-tengeri pók (Chionoecetes opilio) a szezon első rákárverésén egy japán halászkikötőben, Fukui tartományban.

A leütési ár csúcsnak számít a prémium minőségű hím jeges-tengeri pók (angolul: snow crab) esetében, amelyet Kiwami márkanéven forgalmaznak ebben a kormányzóságban.

Az ínyencfalatnak számító ízeltlábút egy helyi vendéglős vásárolta meg szombaton Ecsizen városban, hogy demonstrálja, a pandémia csillapultával újra menő dolog étterembe járni.

A fukui hatóságok 2015 óta Kiwami néven, prémiumminőségű termékként árusítják a helyben kifogott jeges-tengeri pókok közül azokat, amelyek megfelelnek a nagyon szigorú feltételeknek, vagyis tökéletesen szimmetrikusak, legalább 1,3 kilósak, páncéljuk legalább 14,5, ollójuk pedig 3 centiméter.

A márciussal zárult szezonban mindössze 67 "hórák", a teljes fogás 0,04 százaléka érdemelte ki a magas minősítést.

Az abszolút árrekordot 2017-ben 5 millió jennel állította fel egy 14,5 centis páncélú, 1,24 kilós hórák Tottori kormányzóságban. A prémiumminőség kritériumai eltérőek az egyes tartományokban, a Kiwami csúcsminőségnek számít.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.