Kultúra

Dead Can Dance-koncert lesz jövő májusban a Sportarénában

A világzene egyik kultikus csapata 2022. május 8-án lép fel a fővárosban.

2021.09.14 23:30MTI

Két év után ismét Dead Can Dance-koncert lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A világzene egyik kultikus csapata 2022. május 8-án lép fel a fővárosban.

A Dead Can Dance Europa - 2022 című turnéja keretében játszik jövő tavasszal Budapesten. A koncertsorozat 2022 áprilisában Glasgow-ban indul, az együttes a lengyelországi Lódz-ból érkezik Budapestre, majd Zágrábba utazik tovább - közölte a szervező ENCORE Production Kft. kedden az MTI-vel.

A Lisa Gerrard énekesnő és Brendan Perry multiinstrumentalista által alkotott csapat 1981-ben alakult Ausztráliában, de 1982-ben áttette működését Londonba. A jellegzetes Dead Can Dance-es világzenei hangzást a neoklasszikus, emelkedett muzsika jelenti, amely a nyolcvanas évek közepétől teljesedett ki és felfedezhetőek voltak benne arab-bizánci elemek, középkori spanyol, kelta, ázsiai és dél-amerikai hatások egyaránt.

Az együttes olyan, ma már klasszikusnak nevezhető számokat írt és adott elő, mint a The Wind That Shakes the Barley, a Sanvean, a Yulunga (Spirit Dance) vagy a Severance. Hét lemezt készítettek 1996-ig, amikor felfüggesztették működésüket. 2005-ben ismét összeálltak egy turnéra, 2012-ben pedig egy új stúdióalbum született Anastasis címmel, ennek turnéján a Budapest Sportarénában is felléptek.

Egy újabb hosszabb szünet után a Dead Can Dance 2018-ban megjelent stúdiólemezét, a Dionysust azok a régi európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, amelyek a görög istennel, Dionüszosszal kapcsolatosak. Az anyag hét mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának hét különböző arcát mutatja be; a csapat ennek turnéján járt legutóbb, 2019-ben Magyarországon.

A Dead Can Dance először 1996 nyarán lépett fel hazánkban, a Budai Parkszínpadon, a World Music Festival keretében. Lisa Gerrard - akárcsak Brendan Perry - azóta elsősorban szólóelőadóként dolgozik és jelentet meg lemezeket, emellett számos filmzenében működött közre előadóként és dalszerzőként. Énekelt Koltai Lajos 2005-ben bemutatott mozijában, a Sorstalanságban is, amely Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas regénye nyomán készült Ennio Morricone zenéjével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.