Programajánló

Születésnapi koncertek, táncházak várják a közönséget az idén 21 éves Fonó Budai Zeneházban

Októbertől december végéig kiemelt koncertek és táncházak sora várja a közönséget az idén 21 éves Fonó Budai Zeneházban. A hétvégén a Dresch Quartet, október 22-én a Zuboly zenekar lép fel.

2016.10.13 01:30MTI

A programban szerepel a Divanhana és a Zűrös banda, a Meszecsinka és a Belonoga, a szegedi Gypo Circus, a vajdasági Sin Seekas - sorolta a példákat Móra Gabriella produkciós vezető az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Mint a műsorban elhangzott: a Fonó mindmáig megőrizte eredeti küldetését, azaz a magyar és határon túli népzenének és néptáncnak, valamint az etno dzsessz és világzenei irányzatoknak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget. Az eredmények nem is maradnak el, a Fonó, a régióból egyetlen kiadóként, már negyedik éve szerepel a Womex legjobb világzenei kiadókat összegyűjtő listáján, az idén már a negyedik helyen.

Móra Gabriella elmondta: az idén megpróbálják a tavalyi, 20. jubileumi szezont is túlszárnyalni, és ismét felléptetni a magyar világzenei és etno dzsessz élet összes fontos szereplőjét, ezért az évad szlogenje "Kivágjuk a 21-et!". A táncházak, autentikus népzenei programok is nagy hangsúlyt kapnak - tette hozzá.

Berecz István népzenei művészeti vezető kiemelte: a Kárpát-medence népzenei öröksége olyan gazdag, hogy a program összeállítása nem okoz nehézséget. Most Mezőség zenéje, tánca van a terítéken, Magyarszovátot hozzák el a Fonóba.

Megjegyezte, hogy a néptánc, népzene sikere annak köszönhető, hogy ez élő szórakozási forma. A táncban, éneklésben, zenében örömét lelheti az ember - mondta, hozzátéve, hogy a magyar néptáncban a legmagasabb szintre jutott el az improvizatív páros tánc, a legegyedibb lehet, a legjobban meg tud jelenni az individuum. Ez az, ami miatt kiemelkedünk az európai kontextusból is - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a népi kultúrának a városban is helye van, ugyan új műfaj lett, de ugyanúgy közösséget teremteni hivatott, mint annak idején a falusi közegben.

Mint Móra Gabriella elmondta, a Fonó új helyszínnel bővül: a szegedi Millenniumi Kávéház és Klub ad otthont havi rendszerességgel megjelenő programjaiknak. A budapesti Fonóhoz hasonlóan táncházzal, koncertekkel, előadásokkal várják a közönséget, minden program ingyenes.

A távlati tervek között szerepel további helyszínek, együttműködések kialakítása is. Berecz István hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy ne csak a fővárosban, hanem a Kárpát-medencében más helyszíneken is megjelenjenek programjaikkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.