Film

Díszdobozos DVD és Blu-ray kiadásban is megjelenik a Saul fia

Számos extrával, kétféle házimozis kiadásban, kétlemezes DVD-kiadványként és háromlemezes, Blu-ray változattal kiegészített limitált kiadásban is megjelenik április közepén Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmje.

2016.04.10 06:28MTI
FB official

A Saul fiát magyarországi bemutatása óta már 240 ezer néző látta - mondta el Szalóky Bálint, a Mozinet képviseletében. "Arra számítunk, hogy hosszú kifutású film lesz, akár egész évben megtekinthető majd bizonyos mozikban, Budapesten és vidéken is folyamatosan műsoron tartjuk. A rendező szándéka szerint a film 35 milliméteres kópiája szintén tovább szerepel a mozikban. Az analóg mozis változat mindenképpen megfér a DVD-kiadás mellett" - fűzte hozzá.

Az egyik házimozis kiadvány két DVD-lemezzel, április 15-től díszdobozban kapható. Ez a változat 25 ezer példányban kerül forgalomba. Az első DVD a filmet, valamint Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr és Krasznahorkai Balázs, a rendező munkatársának audiokommentárját tartalmazza. A második lemezen az extrák között szerepel mások mellett a rendező Türelem című rövidfilmje, egy kimaradt jelenet és egy közönségtalálkozó is az alkotókkal. A hallássérültek számára magyar, valamint angol és francia felirat is van hozzá.

Az április 18-án a boltokba kerülő díszdobozos, háromlemezes kiadás limitált, 3000 példányban készült. A dobozban az előbbi két DVD-n kívül a film Blu-ray változatban is megtalálható. A korlátozott számú díszkiadás különlegessége egy 35 milliméteres kocka a film eredeti kópiájából és egy 28 oldalas füzetet a Saul fia történelmi hátteréről és művészeti koncepciójáról.

Szalóky Bálint kiemelte, hogy az extrák közül különösen érdekesek a forgatási jelenetek, amelyek GoPro kamerával készültek és - mintegy rálátva a filmezés folyamatára - egyszerre mutatják a stáb, valamint a jelenetekben szereplők munkáját.

Az audikokommentár pár hónapja kifejezetten a DVD-kiadás számára készült. Nemes Jeles László számára fontos volt, hogy alkotótársaival együtt fűzzön kommentárokat a filmhez - mesélte.

Az extra menü egy felvételén magyar művészek: Salamon András filmrendező, Kulka János színművész, Till Attila filmrendező, Für Anikó színművész, Janisch Attila filmrendező, Hámori Gabriella színművész, Báron György filmesztéta, Pajor Tamás zenész, Kemény Lili költő, filmrendező, Bálint András színművész és Máté Gábor rendező-színművész osztják meg a filmmel kapcsolatos gondolataikat.

A Mozinet munkatársa megemlítette még, hogy az Oscar-díjas produkciót először ősszel láthatják a tévénézők az RTL Klub műsorán.

Külföldön a VOD platformon (fizetős letöltéssel) szintén megtekinthető majd a Saul fia. Az Egyesült Királyságban például április 29-től vetítik a mozik és egyidejűleg a video on demand-rendszerben online is hozzáférhető lesz.

A Vodafone Red előfizetők számára április 1-jétől online változatban is hozzáférhetővé vált az alkotás. Ezzel kapcsolatban Szalóky Bálint emlékeztetett rá: az alkotók fontosnak tartják, hogy minél több néző a lássa a filmet a 35 milliméteres mozis változatban, ugyanakkor minél szélesebb közönséghez akarták eljuttatni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.