Európai Filmdíjak

Elismerést kap az Európai Filmakadémiától Charlotte Rampling és Christoph Waltz

Legizgalmasabb filmjei közt tartják még számon a 2005-ös Asszonyok paradicsomát Laurent Cantet rendezésében.

2015.10.08 01:30MTI

Kiemelkedő munkásságáért életműdíjat adományoz az Európai Filmakadémia (EFA) Charlotte Rampling színésznőnek, míg a kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díjat veheti át - olvasható az EFA kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az 1946-ban Angliában született Charlotte Rampling pályafutása alatt olyan kiemelkedő európai rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luchino Visconti, Liliana Cavani, Patrice Chereau, Francois Ozon, Laurent Cantet, Claude Lelouch, Gianni Amelio, Bille August és Lars von Trier. Összesen öt alkalommal kapott Európai Filmdíj-jelölést és 2003-ban a legjobb európai színésznőnek választották az Uszoda című filmben nyújtott alakításáért.

Charlotte Rampling 2001-ben tiszteletbeli César-díjat kapott, míg az EFA idei válogatáslistáján is szereplő 45 év című filmben nyújtott alakításáért 2015-ben Ezüst Medve-díjjal ismerték el Berlinben.

Legizgalmasabb filmjei közt tartják még számon a 2005-ös Asszonyok paradicsomát Laurent Cantet rendezésében, a Woody Allen által rendezett 1980-as Csillagporos emlékeket és a Lars von Trier rendezte 2011-es Melankóliát is. A színésznő december 12-én Berlinben veszi át életműdíját.

Az osztrák születésű Christoph Waltz a bécsi Max Reinhardt Seminar keretein belül kezdett el színészetet tanulni, majd New Yorkban folytatta tanulmányait. Színpadon kezdte karrierjét, majd ezt követően lett népszerű tévés sztár.

Nemzetközi hírnevet 2009-ben szerzett magának Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című mozijában nyújtott alakításával, amelyért Cannes-ban a legjobb színész díjával jutalmazták. Szerepéért a Bafta és a Golden Globe-jelölését is díjra váltotta, majd első Oscar-díját is hazavihette, amelyet 2013-ban követett a második a Django elszabadul című újabb Tarantino-moziban játszott szerepéért.

Charlotte Rampling és Christoph Waltz a 28. Európai Filmdíjak tiszteletbeli vendégei lesznek Berlinben december 12-én, a ceremónia élőben lesz követhető a www.europeanfilmawards.eu oldalon - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.