Éljünk környezettudatosan!

ZÖLD SZÜRET a Feneketlen-tó környékén

Egy kétmilliós nagyvárosban mit tehet az egyén, ha környezettudatosan, fenntartható, azaz "zöld" módon szeretné a mindennapjait megélni?

2008.09.26 13:25ma.hu

A Zöld Szüret arra vállalkozik, hogy a témában érintett, erejüket nem a radikális fellépés irányában felmutató, a környezetpolitikára érzékeny, azzal foglalkozó társadalmi szervezetek, intézmények koncentrált bemutatását és a szervezetek, valamint az érdeklődő nagyközönség közötti konkrét eredményre vezető, kézzel fogható, interaktív kapcsolat kialakítását „szüreti hangulatban”, egy szelíd, visszafogott fesztivál keretében teremti meg.

Ezen túl a rendezvény a társadalmi támogatottsággal, komoly civil előtörténettel és szakmai kompetenciával rendelkező természet- és környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek seregszemléje és bemutatkozása is egyben. A rendezvény arra keresi a választ, hogy egy kétmilliós nagyvárosban mit tehet az egyén, ha környezettudatosan, fenntartható, azaz „zöld” módon szeretné a mindennapjait megélni.

Milyen kapcsolódásokat talál az önkormányzatokkal, intézményekkel, a gazdaság világával. környezettudatosan a konyhától az irodáig. Ennek keretében a civil szervezetek és a kapcsolódó önkormányzatok elvi jellegű „zöld nyilatkozatának” elfogadásával tervezzük zárni az eseményt. A Zöld Szüretet évente ősszel megrendezendő eseményként képzeljük el, tehát az első, a 2008. évi hagyományteremtő rendezvényben nem a teljességet keressük, hanem a továbbfejlődés lehetőségét látjuk.

Helyszín

A rendezvény helyszíne – XI. kerület, Feneketlen-tó körüli park – egy tömegközlekedéssel és közúton is egyaránt jól megközelíthető nagyobb kiterjedésű közpark, egy belvárosi hagyományos zöld terület, tóval, vízi szökőkúttal. Autentikus „zöld” helyszín.

Időpont

2008. október 4. szombat 9 - 22 óráig

A rendezvény szakmai része témaválasztásában közérthető és közérdeklődésre számot tartó ügyeket igyekszik közbeszédbe hozni. A rendezvény helyszíne hagyományosan családok, fiatalok, idősek sétáló, pihenő helye, ahol van hagyománya az ilyen szabadtéri rendezvényeknek.

Programhelyszínek

Film sátor
Természet-, környezetvédelemi tárgyú, általában zöld szemléletű, de műfajtól független alkotások folyamatos vetítése, a filmek után beszélgetés az alkotókkal.

Színpad

Huzella Péter gyermekműsora
Rolls Reakció Zenekar koncertje
20 hz Rock Band koncertje
Ferenczi György koncertje
Irma ír népzene/rock koncertje
TÉKA - Pelvax - Ökrös Csaba koncertje
Zenith Band koncertje

Szakmai pavilonok
Civil szervezetek, intézmények, hivatalok, kiadók, szerkesztőségek bemutatkozására, kiadványok terjesztésére, árusítására biztosít lehetőséget.

Informatikai Zöld Sziget
Informatikával foglalkozó cég/ek bemutatkozása: mit tesz egy multi a környezetvédelem érdekében? Mitől zöld egy számítógép vagy egy telefon? Energiatakarékosságra, környezetvédelemre ösztönző szolgáltatások. A zöld olcsóbb? Energiatakarékossági tanácsok a mindennapokra, informatikai hulladékgyűjtés, lakossági bemutató, cégismertető. Kerekasztal beszélgetés
Média: Kellően tájékozott?
Politika: Lobbi és jogszabályalkotás az EU-ban és itthon
IT cég: Az innováció zöld útjai, ki fizeti meg az árát?

Boros pavilonok
Környezetvédelem terén is jeleskedő hazai borászatok árusítással egybekötött bemutatkozási lehetősége.

Kézművesek
Kizárólag igényes népművészeti vagy kézműves termékekkel foglalkozó kereskedők és kézművesek bemutatóval egybekötött kiárusítása.

Gyermek játszópark
Arcfestés, agyagozás, gyöngyfűzés, origami készítési lehetőség.

Pódium sátor
Tematikus kerekasztal beszélgetések
Ökogazdaság
Zöld városfejlesztés
Zöld városüzemeltetés
Természetvédelem
Zöld Prés-politika Zöld
Prés-média 

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.