Üveggömbök, koporsók, kalapok várják a látogatókat

A Múzeumok Hosszú Éjszakája Bécsben

Kilencedik alkalommal rendezik meg Ausztriában a Múzeumok Hosszú Éjszakáját. Csak Bécsben közel száz kiállítóhely várja az érdeklődőket október 4-én.

2008.09.16 23:30ma.hu

Az Osztrák Köztévé, az ORF kezdeményezésére kilencedszer rendezik meg a Múzeumok Hosszú Éjszakáját Ausztriában. A tavaly országszerte több mint 390 ezer látogatót vonzó rendezvényhez idén hatszáz múzeum csatlakozott, amivel ismét rekordot döntöttek. A legtöbben Bécsben éltek az éjszakai múzeumlátogatás lehetőségével, itt tavaly 192 ezren vándoroltak kiállításról kiállításra.

A sláger az Albertina és a Naturhistorisches Museum volt 13 ezernél illetve 11 ezernél is több látogatóval, míg a Kunsthistorisches Museum programjain több mint nyolcezren vettek részt. Idén az osztrák fővárosban 97 múzeum és gyűjtemény tárja szélesre kapuit október 4-én, este 6 és éjjel 1 óra között. A zászlóshajók – az Albertina, a MuseumsQuartier vagy a Wien Museum intézményei – mellett olyan különlegességek is szerepelnek a kínálatban mint az Üveggömb Múzeum, a Kalap- és Cipőmúzeum vagy a Temetkezési Múzeum, ahol a vállalkozókedvűek belefeküdhetnek a koporsókba, megismerhetik a halottak kozmetikai konzerválásának műhelytitkait vagy saját koporsót barkácsolhatnak maguknak - papírból.


Az osztrák főváros éjszakai látképében gyönyörködhetnek azok, akik a Karlsplatzon az „Am Puls der Stadt” című kiállítás keretében felállított daruval 35 méteres magasságba repíttetik magukat. Nyálcsorgató szórakozást kínál a kulináris élvezeteket kedvelőknek a Pálinka-, a Csokoládé- vagy a Marcipánmúzeum; a római kori Vindobona életébe enged betekintést a Hoher Markton néhány hónapja újra megnyitott Römermuseum.

Gazdag programkínálat várja a gyerekeket is: a Karlsplatzon zseblámpás tárlatvezetésen vehetnek részt, a ZOOM Kindermuseumban az ókori görögök életébe, a Természettudományi Múzeumban pedig a kőkorszaki művészetekbe kóstolhatnak bele. Schönbrunnban megtudhatják, hogyan éltek a császári csemeték. A Múzeumok Hosszú Éjszakájának kiindulópontja idén is a Heldenplatz, ahonnan gyalogszerrel is könnyen elérhetők a belvárosi múzeumok.

A távolabbi kerületekbe buszok szállítják a látogatókat, amelyek hat útvonalon közlekednek. A Hosszú Éjszaka valamennyi résztvevő múzeumába valamint a buszjáratokra érvényes jegy 13 euróba kerül. A 12 éven aluli gyerekek ingyenesen vehetnek részt az éjszakai múzeumlátogatásokon.

Részletes program: http://langenacht.orf.at

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.