Gyász

Elhunyt Juan Gelman költő

Meghalt 83 éves korában Juan Gelman, Argentína világszerte elismert kortárs költője, az emberi jogok harcosa. Gelmant 2007-ben Cervantes-díjjal tüntették ki.

2014.01.15 08:32MTI

Juan Gelman több mint húsz éve Mexikóban élt, a halál is ott érte kedden. "Nyugalomban halt meg otthonában, családja körében" - közölték hozzátartozói. A költő mielodiszpláziás szindrómában szenvedett.

Az újságíróként is jegyzett Juan Gelman 1930-ban Buenos Airesben született ukrajnai zsidó bevándorlók gyerekeként. Argentína egyik legelismertebb költője 2000-ben megkapta a spanyol nyelvű világ fontos irodalmi kitüntetését, a Juan Rulfo-díjat. Több mint húsz verseskötete jelent meg, megrázó költeményekben dolgozta fel az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra alatt elszenvedett politikai üldöztetés fájdalmas személyes tapasztalatait.

Juan Gelman fia és várandós menye eltűnt a katonai diktatúra alatt, amely kegyetlen módon számolt le baloldali ellenzékével. 2001-ben a költőnek sikerült felkutatnia lányunokáját, aki anyja fogságának idején született, majd egy örökbefogadó családhoz került. Amikor unokája, Macarena tudomást szerzett tényleges származásáról, felvette a Gelman családnevet.

A Cervantes-díj 2007-es kitüntetettje meglepő képekben gazdag költeményei gyakran érintik zsidó családi örökségének témáját, a rohanó nagyvárosi élet és a nagyvárosi társadalom ellentmondásait.

A spanyol nyelvű szerzőknek odaítélhető legrangosabb díjat János Károly spanyol királytól átvéve úgy fogalmazott: amikor a hetvenes évek második felében európai száműzetésbe kényszerült - előbb Olaszországba, majd Franciaországba ment - "több halála" is volt.

"Sokszor haltam meg, újra és újra, ahogy hírt kaptam arról, hogy valamelyik barátom odahaza eltűnt vagy meggyilkolták" - jelentette ki.

A költő állást foglalt amellett, hogy a különböző diktatúrák bűneiért felelős személyeket felelősségre kell vonni azokban az országokban, amelyekben rémtetteiket elkövették, és nem szabad amnesztiában részesíteni őket.

"A sebek még nem hegedtek be, ezek a bűnök a társadalom alapjaiban terjedő rákbetegségként hatnak. Az egyedüli kezelés az igazság feltárása lehet, azt követően pedig az igazságszolgáltatás" - fejtette ki.

Maga Gelman ifjúkorában szélsőbaloldali mozgalmakban is részt vett, egy ideig tagja volt a kommunista pártnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.