Fruitvale

Elsőfilmes rendező nyert a Sundance Filmfesztiválon

Egy elsőfilmes amerikai rendező, Ryan Coogler filmje, a Fruitvale nyerte el a zsűri fődíját és a közönségdíjat a független filmek legjelentősebb amerikai mustráján, a szombat este véget ért Sundance Filmfesztiválon. Dokumentumfilm kategóriában a Blood Brothers című alkotás diadalmaskodott.

2013.01.27 17:06MTI

Az Octavia Spencer és Michael B. Jordan főszereplésével forgatott Fruitvale egy igaz történetet dolgoz fel, a 22 éves Oscar Grant esetét, akit megölt a rendőrség 2008-ban a kaliforniai Oaklandben, és halála zavargásokat szított a rendőrségi brutalitás ellen.

A 26 éves Ryan Coogler, aki nemcsak a film rendezője, hanem forgatókönyvírója is volt, a díj átvételekor hangsúlyozta, hogy "alkotása az emberi természetről, az emberekről szól, arról, hogyan bánunk egymással, hogyan bánunk azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretünk, és azokkal, akiket nem ismerünk". Cooglerhez különösen közel áll a történet, hiszen ő maga is Oaklandben született ugyanabban az évben, amikor Oscar Grant.

Az amerikai dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri fődíját és a közönségdíjat is a Blood Brothers című alkotásnak ítélték oda. Steve Hoover filmje egy amerikai férfiről szól, aki Afrikába települ és egy árvaházban HIV-fertőzött gyerekekkel foglalkozik.

A zsűri színészeknek járó különdíját a fiatal színésznő Shailene Woodley és Miles Teller kapták a The Spectacular Now című filmben nyújtott alakításukért.

Az egészestés külföldi filmek kategóriájában a dél-koreai Jiseul (Dzsiszul) című dráma nyerte el a zsűri fődíját. A dokumentumfilm kategóriában a River Changes Course című kambodzsai alkotást ítélték a legjobbnak.

A tíznapos fesztivál programjába 32 országból 113 egészestés játék- és dokumentumfilmet válogattak be, valamennyit a hollywoodi stúdiórendszeren kívül forgatták. 51 elsőfilmes rendező debütált és - mint a szervezők kiemelték - a műsorra tűzött filmek felét nők rendezték.

A Robert Redford Sundance Intézetének támogatásával szervezett fesztiválon díjazott filmek világszerte komoly karriert futnak be: a tavaly győztes A messzi dél vadjai című filmet idén Oscar-díjra jelölték a legjobb film kategóriában.

A fesztivál a Steve Jobs életéről készült játékfilm vetítésével zárult.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.