Szemrevaló 2012

Filmfesztivállal kezdődik a Goethe Intézet őszi programsorozata

A Szemrevaló 2012 (Sehenswert) német-osztrák-svájci filmfesztivállal kezdődik csütörtökön a budapesti Goethe Intézet őszi programsorozata, melynek keretében a Nobel-díjas írónő, Herta Müller is a magyar fővárosba látogat.

2012.10.02 13:44MTI

Október 4. és 10. között 12 friss játékfilmmel, 6 új dokumentumfilmmel és 5 meghívott alkotóval találkozhat a Szemrevaló 2012 közönsége a Művész Moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Goethe Intézetben, utóbbi helyszínen egy workshopra is sor kerül - közölték a szervezők kedden Budapesten.

Jutta Gehrig, a Goethe Intézet igazgatója és Nagy Márta kulturális referens elmondták: az Osztrák Kulturális Fórummal és a Svájci Nagykövetséggel együttműködésben megrendezett fesztivál filmjeit eredeti nyelven vetítik, magyar vagy angol felirattal, valamint szinkrontolmácsolással.

A Goethe Intézet szervezésében csütörtökön A szavak ördögi köre címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban multimediális Herta Müller-kiállítás nyílik, amelyet magyar írók, fordítók, irodalmárok mutatnak be tematikus tárlatvezetéseken, majd a Nobel-díjas írónő november 9-én felolvasóestet is tart.

Közép- és Kelet-Európa kísérleti zenekultúrájának gyökereit igyekszik feltárni a régió hét városában a Hangcsere (Sound Exchange) program, amelynek keretében október 13. és 21. között az Akvárium Klubban kiállítás mutatja be, hogy mi a kísérleti zene és milyen művészi eljárások, attitűdök társulnak hozzá. A nyitónapon tartják a Hangcserenapot számos hangperformansszal és koncerttel.

A budapesti Francia Intézet és Goethe Intézet közösen szervez konferenciát Holokauszt és irodalom címmel: november 15-én és 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban négy-négy magyar, német és francia irodalmár, filozófus és holokausztkutató tekinti át a téma aktuális kérdéseit.

Három éve jelent meg németül Nádas Péter Párhuzamos történetek című kötete, amely azóta számos igen rangos díjat nyert el, legutóbb a Brücke Berlin díjat. Ennek apropóján a Goethe Intézet az íróval és német fordítójával, Christina Viraghgal rendez felolvasóestet december 4-én.

Mehr Licht! - idézi a névadó költőt a Goethe Intézet októbertől január végéig tartó épületfestő programja: a Ráday utcai ház homlokzatán négy hónapon keresztül német és magyar művészek fényinstallációi lesznek láthatók Mathias Wagner K és Kopeczky Róna rendezésében.

A Goethe Intézet részletes programkínálata a www.goethe.de/ins/hu/bud/ver/huindex.htm honlapon érhető el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.