Az m2-n debütál

Húsvéthétfőn jön az új TV Maci

Húsvéthétfőtől új macifigurák fogadják az esti mesék előtt a gyerekeket: a mackó testvérpár az m2 csatornán nemrég elindított Maci tévé című kibővült mesesávhoz készült új főcímben lesz látható.

2012.04.06 18:15MTI

Egy híján ötven évvel ezelőtt, 1963 húsvétján mutatkozott be az első TV Maci a Magyar Televízió képernyőjén. Az alapötlet, hogy legyen egy bábképviselője a televíziónak, Bálint Ágnes írótól, a gyermekműsorok első szerkesztőjétől származott - olvasható az MTVA kommunikációs igazgatóságának közleményében.
   
Az első mackót később számos másik követte, mert a főcímek alkotói mindig arra törekedtek, hogy a TV Maci teljes környezete - öltözete, játékai, és búrtorai is - lehetőség szerint tükrözzék az adott korszakot. Az utóbbi évtizedekben vetített főcímekben már a mackó negyedik generációjával, Foky Ottó bábtervező munkájával találkozhattak a nézők esténként. 
    
Az eredeti figura megalkotóit némi népnevelői szándék is hajtotta, hiszen a mackó este fogat mos, és a mese után jó gyerek módjára ágyba bújik. A nevelői célzat sikerét ma már nehéz lenne megítélni, annyi azonban biztos, hogy a mackó annyira jól sikerült, hogy mesefiguraként önálló életre kelt: generációk kedvencévé vált, és ezzel együtt a köztévé korszakokon átívelő jelképe lett. 
    
A Magyar Televízió Zrt. és az MTVA vezetősége tavaly úgy döntött, hogy - régi adósságot törlesztve - gyerekeknek és kamaszoknak szóló műsorokat indít az m2 csatornán. Ezért a korábbi Esti mese helyén nemrég kibővült mesesávot indított a csatorna Maci tévé címmel. Ehhez a mesesávhoz készült a megújult főcím is, amelynek bábfigurái pontosan illeszkednek a TV Macik hagyományába.
    
Az új főcím alkotói, Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző megújították a főcímzenét is, és az új változatban a TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé. Ezentúl két mackó, azaz egy testvérpár fogja köszönteni a gyerekeket az m2 csatornán.
   
A Maci tévé új főcímét elsőként április 9-én, 17 óra 35 perckor láthatják a nézők. Egy órával később pedig - a Rejtélyek Tesz-Vesz városban és a Vuk hétfői epizódjai után - már a közmédia honlapján, a www.mtva.hu/tvmaci címen is megnézhetik az érdeklődők a megújult főcímet.

   

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.