Érdekesség

"Úszó strand" borzolja a kedélyeket a Cote d'Azurön - videó

Az elképzelést már most számos bírálat éri, pedig még meg sem kapta a működési engedélyt.

2023.05.23 07:33MTI

Megérkezett a Côte d'Azurre hétfőn az első "vízen úszó strand" - jelentette be a Földközi-tengeren illetékes francia vízirendőrség, ám az elképzelést már most számos bírálat éri, pedig még meg sem kapta a működési engedélyt.

A Canua Island elnevezésű "úszó strand" egy 1750 négyzetméter nagyságú motoros trimarán, amely Olaszországból érkezett Franciaországba, és a strandolás eddig ismeretlen formáját szeretné meghonosítani. Üzemeltetői azt tervezik hogy a parttól 600 méterre a tengeren működne, és kishajók szállítanák fedélzetére a vendégeket.

Az "úszó strand" máris bírálatok kereszttüzébe került, noha még hatósági ellenőrzésra vár. A kezdeményezést támogató francia település, Mandelieu-la-Napoule polgármesterével ugyanis sem a helyi önkormányzati képviselők egy része, sem egy már tiltakozó aláírásokat gyűjtő egyesület, sem a területileg érintett régió vezetője nem ért egyet. A "környezetre ártalmas ökológiai aberrációnak" tartják az "úszó strandot", és a civil szervezet ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: amennyiben az objektum megkapja a kikötési és működési engedélyt, jogi útra terelik az ügyet, és környezetkárosításra hivatkozva próbálják majd megtorpedózni a projektet. Hétezer aláírást már összegyűjtöttek ellene.

A Canua Island Marc Audineau korábbi francia olimpikon vitorlázó, valamint egy fidzsi-szigeteki korábbi szörf-világbajnok, Tony Philp ötlete alapján jött létre; miután Philp már működtet egy ilyen "strandot" a szülőhazájában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.