Háború

Bahmutot teljes egészében elfoglalták az oroszok

Az orosz erők átvették a teljes ellenőrzést a város felett.

2023.05.20 19:47ma.hu

A Donyeck várostól északra fekvő, hevesen vitatott Artemovszk (Bahmut) hónapok óta az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedések középpontjában áll.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szombaton közölte, hogy az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemovszkot.
"2023. május 20-án, ma délben Artemovszk teljes egészében elfoglalták" - jelentette be Prigozsin egy Telegramban közzétett videóban.

Elmondása szerint május 25-től Wagner megkezdi egységeinek kivonását pihenésre és átképzésre. A csoport harcosai emellett létrehozzák a "szükséges védelmi vonalakat".

A város feletti ellenőrzést átadják a védelmi minisztériumnak - magyarázta Prigozsin. Köszönetet mondott Szergej Szurovikin és Mihail Mizincev tábornokoknak, akik "lehetővé tették e nehéz művelet végrehajtását".

"És köszönet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, amiért megadta nekünk ezt a lehetőséget és azt a nagy megtiszteltetést, hogy megvédjük hazánkat" - hangsúlyozta Prigozsin.

Május 19-én az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna az elmúlt 24 órában Donyeck irányában akár 130 katonát és zsoldost, Artemovszk irányában pedig több mint 70 katonát veszített.

Az orosz védelmi minisztérium május 5-én közölte, hogy megsemmisült egy híd a Csaszov Jar közelében, amelyet az ukrán hadsereg arra használt, hogy lőszerrel lássa el az artemovszki katonákat és további csapatokat telepítsen.

Artemovszk a nagyvárostól, Gorlovkától északra fekszik. A város fontos közlekedési csomópont Donbászban, és az Oroszország által több mint egy évvel ezelőtt indított ukrajnai héború kezdetén a térségben állomásozó ukrán csapatok ellátásának fontos központjaként szolgált.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.