Háború

Európának szüksége van Oroszországra a túléléshez - Lukasenka

Az EU a "pusztulás" előtt áll, mert politikája teljesen alá van vetve Washington politikájának - jelentette ki a fehérorosz elnök.

2023.04.01 11:08ma.hu

A világ jelenleg "Európa pusztulásának" tanúja - mondta pénteken Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nemzeti parlamentben tartott évértékelő beszédében. A kontinens elveszíti függetlenségét, mert a nyugati országok az Egyesült Államok szolgáivá válnak - véli a fehérorosz vezető. Ezt csak a Moszkvával való összefogás állíthatja meg - mondta.

"Az Európai Unió kül- és belpolitikája teljesen alárendelődött az amerikai érdekeknek megfelelően" - mondta Lukasenka, miközben azzal vádolta az európai vezetőket, hogy nincs meg a politikai akaratuk ahhoz, hogy nemzetük valóban független legyen a nemzetközi ügyekben.

Lukasenka szerint az USA már régóta az EU ellen irányuló gazdasági elnyomó politikát folytat. Az európai saját versenyképes valuta, az euró megjelenése arra késztette az Egyesült Államokat, hogy elkezdje "megfojtani" "alattvalóit" - jelentette ki. Washington az Ukrajnában zajló konfliktust is arra használja fel, hogy "feltartóztassa" Európát - tette hozzá a fehérorosz elnök.

Európa számára az egyetlen kiút az Oroszországgal való összefogás - mondta Lukasenka. "Európa csak velünk együtt, elsősorban Oroszországgal együtt maradhat fenn" - mondta a törvényhozók előtt. "Ha Oroszország és Európa egyesül, olyan erőközpont lesz, amelyet senki sem tud legyőzni".

A kijelentések akkor hangzottak el, amikor Oroszország bemutatta felülvizsgált külpolitikai koncepcióját. A nemzet stratégiai prioritásait felvázoló dokumentum a nemzetközi békére nézve súlyos fenyegetésnek nevezte az Egyesült Államok "oroszellenes politikáját". Moszkva ugyanakkor fenntartotta, hogy nem tekinti ellenfélnek a nyugati nemzeteket, és kész a kölcsönös tisztelet alapján folytatott párbeszédre és együttműködésre.

A fejlemények az Oroszország és Ukrajna között zajló háború közepette történtek, amelyben az EU az USA-t követve katonai és pénzügyi támogatással is támogatja Kijevet, miközben példátlan szankciókkal sújtja Moszkvát.

Az EU emellett megpróbált megszabadulni az orosz olaj- és gázimporttól, ami negatívan érintette azokat az európai nemzeteket, amelyek korábban nagymértékben függtek az orosz energiaimporttól, például Németországot. Bár a német kormány januárban bejelentette, hogy az ország idén épphogy elkerüli a recessziót, a Fitch hitelminősítő intézet e hónap elején azt jósolta, hogy a német gazdaság 2023 végére recesszióba kerül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.