Háború

Minden idők egyik legnehezebb tavasza jön Szerbia elnöke szerint

A nagyhatalmak közötti kapcsolatok nagyon feszültek, és nukleáris konfliktus fenyeget - figyelmeztet Aleksandar Vucic.

2023.04.01 08:05ma.hu

Úgy tűnik, hogy a nagyhatalmak a közvetlen konfrontáció felé tartanak, és Szerbiát az a veszély fenyegeti, hogy lábbal tiporják - jelentette ki pénteken Aleksandar Vucic államfő. Megvédte azt a politikát, hogy nem léptetnek életbe szankciókat Oroszországgal szemben, de kitartott amellett, hogy Belgrád továbbra is az uniós tagságra törekszik.

"Minden idők egyik legnehezebb tavasza előtt állunk, politikai és katonai értelemben" - mondta Vucic Kraljevo városában, miközben Közép-Szerbiában tett körutat. "Meg kell védenünk magunkat, gondoskodva polgárainkról, megőrizve a békét, beszélgetve az emberekkel, befektetve és növelve GDP-nket" - tette hozzá.

Vucic "nagyon feszültnek" nevezte a világban uralkodó helyzetet, megjegyezve, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta, hogy országának "fel kell készülnie a háborúra", és hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök fegyverszünetre szólított fel Ukrajnában.

"A helyzet bonyolult, és egyre nehezebb" - mondta Vucic, aki szerint a nagyhatalmak közötti kapcsolatok "egyre bonyolultabbak, közvetlen módon". Ami az ukrajnai konfliktust illeti, azt mondta, hogy az nem mutatja a befejezés jeleit, de mind az ukránok, mind az oroszok "úgy tűnik, sietnek".

Azokhoz szólva, akik azt követelték, hogy Belgrád csatlakozzon az Oroszország elleni amerikai-EU szankciókhoz, Vucic azt mondta, hogy álláspontját helyesnek és Szerbia érdekeinek megfelelőnek tartja.

"Egy független, szabad és szabadságszerető ország elnökeként nem érdekel, hogy bárki előtt igazoljam magam" - mondta.

Szerbia - mondta - kis ország, amelynek meg kell találnia a helyét a világban, és meg kell őriznie függetlenségét és szuverenitását. Megjegyezte, hogy egyes országok kifogásolják, hogy Szerbia kereskedelmet folytat Kínával, miközben sokkal nagyobb volumenű csereforgalmat bonyolít Pekinggel. "Ez azonban arra megy ki, hogy "amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek", és mi már hozzászoktunk az ilyen hozzáálláshoz" - tette hozzá Vucic.

A szerb elnök korábban azt állította, hogy "szinte lehetetlen", hogy Ukrajna nyerjen az Oroszországgal való konfliktusban, és ragaszkodott országa katonai semlegességének fenntartásához. Az EU azonban megpróbált nyomást gyakorolni Belgrádra, hogy engedelmeskedjen: a Szerbia uniós tagságára vonatkozó "útitervbe" beépítette a Moszkva elleni szankciókat és a szakadár Koszovó elismerését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.