Bűnügy

Washington és Szöul is kéri a kriptokirály kiadását Montenegrótól

Do Kvont Montenegróban dokumentumhamisítással vádolják, ezért csak azt követően adható ki, hogy ítélet született, és a férfi letöltötte a büntetését.

2023.03.29 19:10MTI

Dél-Korea és az Egyesült Államok is kérelmezte a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítója, a kriptokirályként is ismert Do Kvon kiadatását Montenegrótól - jelentette be Marko Kovac montenegrói igazságügyi miniszter szerdán.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint a politikus a szerdai sajtótájékoztatóján nem közölte, hogy Podgorica kinek akarja kiadni a nemzetközi körözés alatt álló Do Kvont. Mint mondta: a kiadatási folyamatnál figyelembe veszik a bűncselekmények súlyát, amelyekkel gyanúsítják, az elkövetés helyét, az elfogott állampolgárságát, valamint azt is, hogy ki kérte előbb a kiadatását. Azt is hozzátette, hogy Do Kvont Montenegróban dokumentumhamisítással vádolják, ezért csak azt követően adható ki, hogy ítélet született, és a férfi letöltötte a büntetését. Marko Kovac elárulta, hogy mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea kérte a dél-koreai férfinál talált és lefoglalt laptopokat, valamint más elektronikus eszközöket is.

Filip Adzic montenegrói belügyminiszter korábban közölte, hogy a podgoricai repülőtéren a múlt héten hamis dokumentumokkal elfogott Do Kvonnal együtt a cég pénzügyeiért felelős munkatársát, Hon Csang Dzsunt is elfogták. A két férfi egy Dubajba tartó járatra akart felszállni. Montenegrói elfogása előtt Do Kvont Szerbiában vélték látni, ahonnan a feltételezések szerint illegálisan lépett át a szomszédos országba.

Do Kvon blokklánccége tavaly omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek. A férfi azóta eltűnt, az Interpol vörös listáján is szerepel, de Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is körözik pénzügyi és adócsalás gyanújával.

Do Kvon októberben ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett korábban több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy "egyáltalán nincs szökésben", azonban tartózkodási helyét "biztonsági okokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.