Háború

Oroszország bemutatta legújabb drónelhárító rendszerét

Az új berendezés 5 km távolságból képes elhárítani egy egész UAV-rajt, állítja fejlesztője.

2023.03.17 14:20ma.hu

Az orosz állami Ruselectronics vállalat befejezte egy olyan rendszer fejlesztését, amely képes több drónt távolról észlelni és elhárítani - állította egy csütörtökön kiadott sajtóközlemény. Az alkotók azzal büszkélkednek, hogy a komplexum képes akár "egy egész drónraj ellen" fellépni.

A Serp-VS5 (oroszul sarló) állítólag 5 km-es (3,1 mérföldes) hatótávolságon belül képes levágni a drónokat a pilótáiktól. A rendszer öt frekvencián működik, ami lehetővé teszi, hogy speciális és polgári drónokat célozzon meg.

A fejlesztő szerint a Serp-VS5 elnyomja a kapcsolatot az UAV üzemeltetőjével, zavarja a navigációt és dezorientálja a repülőgépet. A szerkezet állítólag az amerikai GPS, az orosz gyártmányú GLONASS, a kínai Beidou (az L1, L2, L5 tartományok), valamint a Wi-Fi vezérlésű drónok ellen is működik.

A drónok elleni védelmi rendszert a Ruselectronics Vektor kutatóintézet tervezte. Mind a vállalat, mind az intézet a Rostec, Oroszország vezető állami tulajdonú technológiai ipari konglomerátumának része.

A fejlesztő cég vezérigazgató-helyettese, Andrej Szorokin szerint "a drónok elleni védelem minden biztonsági rendszer szerves részévé vált".

Harci és felderítő drónokat széles körben használnak Oroszország ukrajnai háborúja közepette mind a harctereken, mind Kijev viszonttámadásaihoz. A múlt héten az orosz légvédelem lelőtt egy pilóta nélküli repülőgépet Brjanszk régió felett. A krasznodari és az adygeai régiót is támadták drónok február végén, ám ezeket a kísérleteket sikeresen visszaverték - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

A hónap elején Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt állította, hogy egy kereskedelmi forgalomban kapható quadkoptert használtak egy szabotázskísérletben egy orosz A-50-es korai előrejelző és irányító repülőgép ellen, amely az ország fővárosának, Minszknek a közelében lévő repülőtéren tartózkodott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.