Háború

Olaf Scholz: Svédországnak minél gyorsabban be kell kerülnie a NATO-ba

Az utóbbi hónapok fejleményei "egészen új módon aláhúzták" a bővítés "fontosságát és jelentőségét".

2023.03.16 09:46MTI

Svédországnak minél gyorsabban a NATO tagjává kell válnia - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A két kormányfő közös tájékoztatóján Olaf Scholz kiemelte, hogy a szövetségi kormány "nagyon örül" Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának, és minden lehetséges eszközzel kész segíti mindkét országot, hogy minél hamarabb megszerezzék a tagságot.

Az eddigi NATO-bővítések átfutási idejéhez képest a finn és a svéd csatlakozás ugyan "gyors folyamat, de az a célunk, hogy most már hamarosan legyen is belőle valami" - jegyezte meg Olaf Scholz, hozzátéve, hogy Svédország gyorsan megvalósuló NATO-tagsága "jó Svédországnak és jó a NATO-nak".

Ukrajna Oroszország elleni háborújával kapcsolatban kiemelte, hogy az utóbbi hónapok fejleményei "egészen új módon aláhúzták" a bővítés "fontosságát és jelentőségét".

Európa biztonságához elengedhetetlen az észak-atlanti együttműködés - mondta Olaf Scholz. Kiemelte: a szövetségi kormány "intenzíven" dolgozik a NATO-bővítés mihamarabbi megvalósulásáért.

Ulf Kristersson elmondta, kormánya arra számít, hogy Törökország a május 14-i parlamenti választás után járul hozzá Svédország csatlakozásához.

Ismertette, hogy előző nap Stockholmban tájékoztatta a svéd nyilvánosságot a kormány azon értesüléseiről, amelyek szerint Törökország a svéd csatlakozási kérelem elfogadása előtt járul majd hozzá Finnország belépéséhez, és így nem valósítható meg a közös csatlakozásról szóló svéd-finn terv.

A svéd kormány felkészül erre a helyzetre, de nem titkolja, hogy jobbnak tartaná a NATO-tagság együttes megszerzését. Ugyanakkor tiszteletben tartja, hogy minden NATO-tagnak önállóan dönt a csatlakozási kérelmekről, így "természetesen azt a tényt is tiszteletben tartjuk, hogy csak Törökország hozhat döntéseket Törökország nevében" - mondta Ulf Kristersson.

A német kancellár és a svéd miniszterelnök egyaránt kiemelte, hogy változatlan elkötelezettséggel támogatják az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát. Olaf Scholz kiemelte, különösen hálás Svédországnak azért, hogy - a legmodernebbnek számító, német gyártmányú - Leopard 2 harckocsikkal és az - ugyancsak német - IRIS-T légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges indítóberendezésekkel is segíti Ukrajna önvédelmi képességének erősítését.

Ulf Kristersson hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "fel kell ismernie, hogy nem jár sikerrel az Ukrajna elleni támadó háborújával és imperialista céljaival".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.