Háború

Mit tudunk a fekete-tengeri orosz-amerikai drón incidensről?

Lezuhant egy amerikai Reaper drón a Krím partjainál, miközben kémfeladatot látott el.

2023.03.14 20:10ma.hu
Forrás: https://eurasiantimes.com/

Az Egyesült Államok és más NATO-országok több mint egy éve végeznek kémrepüléseket közvetlenül az orosz légtéren kívül, hírszerzési és egyéb információkat szolgáltatva Ukrajnának, miközben ragaszkodnak ahhoz, hogy nem vesznek részt közvetlenül a konfliktusban.

Hol történt az eset?

Sem az USA, sem Oroszország nem adott meg koordinátákat az incidenshez. Az amerikaiak azzal érveltek, hogy a drón "nemzetközi légtérben" tevékenykedett a Fekete-tenger felett. Az oroszok szerint a drón a különleges katonai műveletre létrehozott korlátozott légtérben tartózkodott, amelyről hónapokkal ezelőtt mindenkit megfelelően értesítettek. Az orosz médiában megjelent meg nem erősített jelentések szerint a drón a krími Szevasztopol kikötőjétől mintegy 60 kilométerre (37 mérföldre) délnyugatra helyezkedett el.

Milyen drón volt ez?

Az MQ-9 Reaper az eredeti MQ-1 Predatorból lett kifejlesztve. Az amerikai hadsereg "hírszerző, megfigyelő és felderítő" (ISR) platformként írta le. Bár minden bizonnyal használható ISR-feladatokra, a Reaper elsősorban "vadász-gyilkos", amely 1700 kg (3747 font) értékű Paveway lézerirányítású bombák vagy Hellfire rakéták hordozására képes. A kaliforniai székhelyű General Dynamics által kifejlesztett, távirányítású repülőgép szárnyfesztávolsága 20 méter, és egy 950 lóerős turboprop motor hajtja, amely 280-310 km/h utazósebességre képes. Az amerikai hadsereg 2021-től mintegy 300 darabot üzemeltetett belőle.

Miért volt ott a drón?

Az USA és a NATO fokozta Oroszország megfigyelését a Balti- és a Fekete-tengeren egyaránt, miután az ukrajnai háború 2022 februárjában eszkalálódott. Washington többször megerősítette, hogy Kijevnek tanácsokat, hírszerzési információkat és az orosz hadsereg célba vételéhez szükséges információkat, valamint fegyvereket, felszereléseket és pénzt biztosít - mindezt úgy, hogy közben kitart amellett, hogy az USA nem részese az ellenségeskedéseknek. Hétfőn az amerikai stratégiai parancsnokság egyik nukleáris képességű B-52-es bombázója szándékosan Szentpétervár felé repült, és csak akkor fordult vissza, amikor elérte a cirkálórakéta indításához szükséges távolságot.

Mi történt a ronccsal?

A Pentagon kitart amellett, hogy a drón egyetlen részét sem sikerült Oroszországnak visszaszereznie, de további részletekkel nem kívánt szolgálni amerikai újságíróknak. Moszkva hivatalosan nem kommentálta az ügyet. A közösségi médiában megjelent nyílt forrású kutatók szerint azonban az orosz haditengerészetnek egy kereső-mentő akciót követően sikerült több alkatrészt visszaszereznie, ahogy az Egyesült Államok és a NATO P-8A és G-550-es felderítő repülőgépeiről figyelték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.