Háború

Tajvan bemutatta az első saját gyártású öngyilkos drónt

Olyan, mint egy nagyméretű gránát, amely képes repülni.

2023.03.14 16:34ma.hu

A Kínával kapcsolatos biztonsági aggályok közepette a tajvani állami tulajdonú Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet (NCSIST) kedden kilenc saját gyártású drónt mutatott be, köztük egy kamikaze drónt, amely hasonlít az amerikai gyártmányú, Ukrajnának szállított Switchblade 300-ashoz - jelentette a tajvani média.

Az intézet több harci drónmodell mellett bemutatta a közepes méretű Albatros drónt, a kis Cardinal drónt és a nagy Teng Yun drónt - jelentette a tajvani hírügynökség.

Az NCSIST öngyilkos drónja, amelyet a Switchblade 300 ihletett, 10 kilométeres repülési hatótávolsággal rendelkezik, olyan kicsi, hogy elfér egy hátizsákban, és több mint 15 percig képes a levegőben maradni - mondta a bemutatón az intézet repüléstechnikai rendszerek kutatási részlegének vezetője, Csi Li-pin. Megjegyezte azt is, hogy a drón, amely egy rendkívül érzékeny elektro-optikai infravörös érzékelővel van felszerelve, képes nagyértékű járművekre és személyekre csapást mérni anélkül, hogy egynél több katonára lenne szükség a hordozásához és használatához.

"Olyan, mint egy nagyméretű gránát, amely képes repülni" - idézte Chi-t a CNA, hozzátéve, hogy az intézet nagyobb hatótávolságú, nagyobb drónok kifejlesztését kívánja folytatni.

Februárban Chi azt mondta, hogy Tajvan felgyorsítja a katonai célú drónok fejlesztését és gyártását polgári vállalatok bevonásával a globálisan és a Tajvani-szorosban növekvő bizonytalanság közepette. Azt is mondta, hogy a tajvani drónprogram figyelembe veszi majd az ukrajnai ellenségeskedések során alkalmazott drónok alkalmazásának tapasztalatait.

Az NCSIST korábban a tajvani védelmi minisztérium fegyverzeti irodájának része volt, amely különböző fegyverrendszerek és kettős felhasználású technológiák fejlesztésével, gyártásával, támogatásával és karbantartásával foglalkozik. Az intézet 2014-ben a szigetország kormányának közvetlenül alárendelt közigazgatási vállalattá vált, és ma Tajvan két fő védelmi vállalkozójának egyike. Az NCSIST védelmi technológiákat és fegyvereket fejleszt, gyárt és értékesít, valamint a nemzetközi technológiai együttműködésért és információcseréért is felelős.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.