Ukrajnai háború

Északi Áramlat - Moszkva ragaszkodik a robbantás pártatlan kivizsgálásához

Az orosz biztonsági tanács titkára szerint nem lehet hitelt adni a vádaknak, amelyeket nem támaszt alá pártatlan vizsgálat.

2023.03.14 01:30MTI

Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbanásának ügyében orosz részvétellel pártatlan nemzetközi vizsgálat induljon - írta Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti lap híroldalán hétfőn megjelent kommentárjában.

Patrusev szerint nem lehet hitelt adni a vádaknak, amelyeket nem támaszt alá pártatlan vizsgálat.

"Moszkva ezért ragaszkodik az objektív vizsgálathoz, amelyben Oroszország és más érintett államok is részt vennének. Enélkül a terrortámadásról szóló egyoldalú, szubjektív verziók hangoztatása nem tisztáz semmit" - írta.

Nyikolaj Patrusev szerint még mindig nem ismert az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett "példátlan terrorcselekmény" kitervelője és végrehajtója, a forrásmegjelölés nélküli kisszivárogtatások célja pedig csak a megtévesztés lehet.

"A bűncselekmény valódi felbujtói elfedésének feladatán dolgozva a befolyásolható angolszász média - felülről jött utasításra - ukrán terroristák egy csoportját nevezte meg bűnösnek. Lényegében ismét rámutattak a jelenlegi kijevi rezsim terrorista jellegére. Az információs kampány szerzői mindemellett úgy gondolták, hogy egy ilyen verzió ellen senki sem fog tiltakozni" - vázolta az orosz biztonsági tanács titkára.

Álláspontja szerint a verziót, hogy nem volt amerikai vagy brit részesség a terrortámadásban, abból az alapállásból kiindulva terjesztik, hogy a célközönség nem képes a logikus gondolkodásra, és nem fog felmerülni benne a kérdés, hogy vajon létezik-e ilyen csoport, és egyáltalán képes lenne-e egy ilyen merénylet végrehajtására. Patrusev úgy véli: ilyen feladatokra különlegesen kiképzett és felszerelt egységeket szoktak bevetni. Mint írta, az Egyesült Államok és Anglia egész biztosan rendelkezik ilyenekkel, más NATO-országoknak is vannak katonai búvárjai, akiket azonban - véleménye szerint - csakis a katonai szövetségben meghatározó Washington jóváhagyásával küldenének ilyen feladatra.

Az orosz biztonsági tanács titkárának gondolatmenete szerint Ukrajnának nem származhatott sem haszna, sem kára a robbantásból, ráadásul - mivel egyre nagyobb német támogatást akar kikönyörögni magának -, ez értelmetlen is lett volna számára. Patrusev szerint Németország, amely évek óta az olcsó orosz energia és a fejlett német technológia kombinációjára alapozza gazdaságát, jól tudta, hogy a gázvezeték elleni támadás "mindenképpen a német gazdaság további hanyatlásához vezet", és azt is tudta, hogy a német-orosz együttműködés sosem volt ínyére Washingtonnak és Londonnak.

Nyikolaj Patrusev hangot adott álláspontjának, miszerint a mai német állam nem független: Washington rákényszeríti Berlinre gazdasági és környezetvédelmi politikáját, ráadásul egy 35 ezres katonai kontingenst állomásoztat a területén.

"Köztudott, hogy a Fehér Ház évekig ellenőrzése alatt tartotta Angela Merkelt" - írta Patrusev Edward Snowden amerikai informatikus leleplezésére utalva, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) dán közreműködéssel lehallgatta a volt német kancellárt.

"Ma arra kényszerítik a német vezetést, hogy a csővezeték elleni diverziónak az amerikai hatóságok által előterjesztett verzióját kövesse" - tette hozzá.

Az orosz biztonsági tanács tisztségviselőjének feltételezése szerint ezért hívhatták meg sürgősen Olaf Scholz német kormányfőt Joe Biden amerikai elnökhöz a Fehér Házba, amivel "az Egyesült Államok folytatja Németország megalázását, megmutatja neki, hogy hol a helye".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.