Világvége

Bill Gates szerint tömeges védőoltásokra kellene Elon Musk pénzét költeni

Egy igazi filantróp feladná a Marsról szőtt álmokat az oltóanyagokért - mondja a Microsoft-mogul.

2023.02.04 08:36ma.hu

A Microsoft társalapítója, Bill Gates úgy véli, hogy a SpaceX vezérigazgatójának önjelölt küldetése, hogy a Mars kolonizálásával megmentse az emberiséget a kihalástól, nem jó felhasználása Elon Musk vagyonának, amelyet jobban el lehetne költeni olyan célokra, mint a tömeges védőoltások, hogy megmentsék az emberek életét a Földön.

Gates elmondta, hogy nem tartja Muskot igazi filantrópnak, ugyanakkor a BBC-nek adott, pénteken megjelent interjúban elismerte, hogy néhány törekvése, például az elektromos járműveket gyártó Tesla "pozitív hatással van" a világra.

"Szerintem egy nap majd a találékonyságát használva csatlakozik a filantrópok sorába" - tette hozzá Gates, mert "végső soron" nem tudja az összes pénzét magára költeni, "azon kívül, hogy néhányszor elutazik a Marsra, ami talán egy kicsit sokba kerül".

Gates azzal érvelt, hogy vannak az emberiségnek a Mars-küldetésnél sokkal közvetlenebb és sürgetőbb problémái, például a tömeges oltás. "Valójában elég drága lenne a Marsra menni" - mondta az interjúban. "Ezer dollárért kanyaró elleni oltóanyagot lehet vásárolni és életeket menteni."

A két milliárdos között az elmúlt években feszült volt a viszony, és nem ez az első eset, hogy Gates támadásba lendül a SpaceX megalkotójával szemben. Májusban médiajelentések szerint a Bill és Melinda Gates Alapítvány milliókat költött arra, hogy megpróbálja megakadályozni Muskot a Twitter felvásárlásában.

A Twitter új tulajdonosa viszont képmutatással vádolta Gatest. "Sajnálom, de nem tudom komolyan venni a klímaváltozással kapcsolatos filantrópiáját, amikor masszív short pozíciója van a Teslában" - írta Musk egy kiszivárgott magánüzenetben, amelyről később megerősítették, hogy valós.

Musk nem titkolta, hogy az emberiség a Mars kolonizálására vágyik, és ragaszkodik ahhoz, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a faj megmeneküljön a "tömeges kihalási válságtól". Egy 2022-es TED-interjúban Musk felvázolta álmát, miszerint 2050-ig több ezer Starship rakétát küldene a Marsra, és "modern Noé bárkáinak" nevezte őket, noha az űrhajó még kísérleti fázisban van.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.