Konfliktus

A Pentagon újabb kínai kémléggömbről számolt be

Egy vezető amerikai diplomata elhalasztotta pekingi útját, miután az első léggömb áthatolt az amerikai légtéren.

2023.02.04 08:07ma.hu

Az amerikai hadsereg észlelt egy második nagy magasságú léggömböt, amelyről azt állítja, hogy Kínához tartozó megfigyelőeszköz, és amelyet legutóbb Latin-Amerika fölött követett nyomon.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder tábornok pénteken a médiának nyilatkozva elmondta, hogy az újabb objektumot "egy második kínai megfigyelő léggömbnek" értékelték, bár úgy tűnik, hogy ez nem az Egyesült Államok felé tart. A tábornok órákkal korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az első léggömb, amelyet szerdán Montana államban észleltek, durván megsértette az amerikai légteret.

Antony Blinken külügyminiszter elhalasztotta jövő hétre tervezett pekingi útját, és pénteki sajtótájékoztatóján újságíróknak azt mondta, hogy a léggömb "olyan körülményeket teremtett, amelyek aláássák az utazás célját".

Peking elismerte a szerdai léggömb tulajdonjogát, de elutasította az amerikai állításokat, miszerint bizalmas információkat próbált volna gyűjteni. A kínai külügyminisztérium közleményt tett közzé honlapján, amelyben a légi járművet "kutatási, főként meteorológiai célokra használt polgári léggömbként" jellemezte, amely az erős szél miatt "letért a tervezett pályáról".

Az amerikai védelmi minisztérium visszautasította ezt az állítást, és ragaszkodik ahhoz, hogy valóban megfigyelőeszközről van szó, miközben a törvényhozók országszerte azonnali cselekvésre szólítják fel a Fehér Házat. Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke a Twitteren azt írta: "Kína szemtelenül semmibe veszi az USA szuverenitását, ami destabilizáló akció, amivel foglalkozni kell, és Biden elnök nem hallgathat".

Az első kínai léggömböt több "érzékeny" amerikai katonai létesítmény, köztük nukleáris létesítmények felett közlekedve észlelték. Joe Biden amerikai elnök várhatóan a jövő héten tájékoztatja a képviselőház és a szenátus kongresszusi vezetőit a léggömbről és a védelmi minisztérium válaszlépéséről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.