Háború

Az ukránok szerint a Twitter összeesküdött ellenük

Volodimir Zelenszkij elnök egyik segítője azt állította, hogy Elon Musk elnyomja a kijevi kormány fiókjait a platformon.

2023.02.02 14:46ma.hu

Mihail Podoliak ukrán elnöki tanácsadó a Twitter tulajdonosát, Elon Muskot az orosz propagandisták szimpatizánsának minősítette, azzal vádolva a milliárdos vállalkozót, hogy "erőszakkal csökkenti" a kijevi kormány fiókjainak elérését a közösségi médiaplatformon.

"Talán abba kellene hagynod az ukrán hivatalos fiókok pesszimizálását és az elérésük erőszakos csökkentését" - mondta Podoliak Musknak szerdán egy Twitter-bejegyzésben. "Ez túl nyilvánvaló".

A továbbiakban azt sugallta, hogy Musk megpróbálta segíteni az orosz propaganda "tehetségtelen" terjesztőit. "Nem segít rajtuk, és a Twitter hírneve haldoklik" - állította Podoliak. "Talán egy szabályozóra van szükség, aki elmagyarázza a versenyszabályokat a tulajdonosnak".

Nem világos, hogy Podoliak melyik szabályozó hatóságot akarja Muskra szabadítani, vagy hogy melyik trösztellenes törvényt sértette meg állítólag. Sok Twitter-felhasználó panaszkodott az elmúlt napokban arra, hogy csökken a bejegyzéseik elérhetősége. A cég mérnökei állítólag egy olyan hiba megoldásán dolgoznak, amely a jelek szerint akkor keletkezett, amikor a platform a múlt hónapban finomított néhány funkcióján.

Musk ingyenesen biztosította Ukrajnának a Starlink műholdas kommunikációs szolgáltatását, miután Oroszország tavaly háborút indított Kijev ellen. Médiaorgánumok, köztük az Economist, Musk műholdjainak tulajdonították, hogy "megmentették Ukrajnát és megváltoztatták a hadviselést". Zelenszkij rezsimje azonban összeütközésbe került a Tesla vezérigazgatójával, például amikor Musk tavaly októberben azt javasolta, hogy a konfliktust olyan engedményekkel lehetne lezárni, mint az ENSZ által felügyelt szakadár választások engedélyezése a szakadár régiókban.

"B@szd meg, ez az én nagyon diplomatikus válaszom" - mondta válaszul Musknak Ukrajna akkori németországi nagykövete, Andrej Melnik. "Az egyetlen eredmény az, hogy mostantól egyetlen ukrán sem fogja megvenni a kib@szott Tesla-szarságaidat".

Musk októberben 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és megfogadta, hogy a szólásszabadság bástyájává teszi. De a konfliktus orosz oldalán ellenségeket is szerzett magának. Vlagyimir Szolovjov, egy ismert orosz televíziós műsorvezető nemrég "háborús bűnösként" ítélte el a Twitter tulajdonosát, amiért támogatja az ukrán hadsereget.  

Podoliak már korábban is tett megalapozatlan állításokat, például a múlt héten azt állította, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kenőpénzt fogadott el Oroszországtól, hogy "népirtást támogasson". A vádat azt követően tette, hogy a NOB felvetette, hogy az orosz sportolók visszatérhetnek a versenyekre. Decemberben azzal vádolta a Twittert, hogy elrejti az ukrán válsággal kapcsolatos trendeket, nyilvánvalóan elvetve annak lehetőségét, hogy a közvélemény érdeklődése csökkent a konfliktus iránt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.