Diplomácia

Törökország bekérette a holland nagykövetet egy hágai Korán-égetés miatt

A Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát.

2023.01.24 11:15MTI

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, mert múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát - jelentette a TGRT Haber török hírtelevízió.

A külügyi tárca közleményt adott ki az ügyben, amelyben a leghatározottabban elítélték az "aljas támadást".

Mint írták: az, hogy ez a "szent értékeinket sértő" eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség "Európában már nem ismer határokat".

Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében - tették hozzá.

Múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát.

Erre az esetre reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.