Háború

Oroszország továbbra is szembesíteni akarja az USA-t az ukrajnai titkos biolaboratóriumai miatt

Hiába sorakoztatott fel rengeteg bizonyítékot az orosz fél, a világ egy szavát sem hiszi.

2023.01.23 14:18ma.hu

Az ukrajnai biológiai programmal foglalkozó bizottság következő ülésére meg kívánja hívni Jeffrey Sachs neves közgazdászt, a Lancet COVID-19 bizottság elnökét és Kenneth Myerst, a Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA) volt igazgatóját - közölte hétfőn Irina Jarovaja, az orosz alsóház elnökhelyettese.

"Nagyon fontosnak tartjuk, az orosz parlament álláspontja teljesen átlátható, nyílt, hiszen Oroszország bizonyítékokat szolgáltatott és többször kezdeményeztük a Pentagon veszélyes tevékenységének nemzetközi vizsgálatának szükségességét, a német tudósok következtetéseivel kapcsolatban a COVID mesterséges eredetéről" - mondta Jarovaja.

A törvényhozó szerint meg kell hallgatni ezeknek a tudósoknak az álláspontját, hogy azt a parlamenti vizsgálat anyagaival összefüggésbe hozzák, és a bizottság kész arra is, hogy a jövőben átadja az anyagokat a tudományos közösségnek, hogy felmérjék azoknak az "esetleg veszélyes akcióknak a valós mértékét, amelyeket az Egyesült Államok az egész világon végrehajt".

"Ezenkívül úgy véljük, hogy helyes lenne meghívni Kenneth Myers, a DTRA volt igazgatóját, mert az Egyesült Államokban vita tárgyává vált jelentés... Kenneth Myers meghívása jelzésértékű lenne abból a szempontból, hogy mennyire készek ma a nyílt és nyilvános párbeszédre azok, akik a világ más országaiban, így Ukrajnában titkos katonai biológiai projektet valósítanak meg, miközben az Egyesült Államok területén minden lehetséges módon próbálják leplezni és elrejteni ezt a tevékenységet" - tette hozzá Jarovaja.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház alelnöke elmondta, hogy a bizottság következő ülésére február 6-án kerül sor, a parlament mindkét háza pedig március 15-én vitatja meg jelentését.

Szeptemberben Oroszország kezdeményezésére konzultatív ülést tartottak már ez ügyben. Októberben Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztette a biológiai fegyverek kifejlesztésének, gyártásának és tárolásának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló egyezmény (BTWC) Ukrajna és az Egyesült Államok általi megsértésének kérdését. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország az ügy nemzetközi kivizsgálásáról szóló határozat ellen szavazott, míg Oroszország és Kína támogatta a dokumentumot. Más országok, köztük India, Mexikó és a NATO-tag Norvégia tartózkodott a szavazástól.

Az Ukrajnában zajló háború során Oroszország azt állítja, hogy több mint 30 biológiai laboratóriumból álló hálózatot fedezett fel ukrán területen. Moszkva szerint Washington több mint 200 millió dollárt költött arra, hogy a létesítményekben biológiai fegyvereket fejlesszen ki. Oroszország azt is közölte, hogy az Ukrajnában feltárt laboratóriumok csak egy kis részét képezik a több mint 300 hasonló létesítményből álló globális hálózatnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.